Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Над една трета от задържаните от МВР са били малтретирани

Полицаите най-често бият по време на разпити в районните управления

0 коментара
Над една трета от задържаните от МВР са били малтретирани

Над една трета от задържаните от служители на МВР са ставали жертви на малтретиране от страна на униформените при самия арест, в полицейско управление или в следствения арест.

Това е основният извод от най-мащабното изследване на полицейското насилие, провеждано досега от Българския хелзинкски комитет (БХК) сред 1691 затворници в общо 29 места за лишаване от свобода в страната.

Общо 27.6% от всички интервюирани заявяват, че са били жертва на насилие от страна на униформени. Най-голяма част – 21.8% от тях, са били малтретирани по време на разпити в районните полицейски упралвения, а 15.5% – още при задържането им.

В повечето от случаите – при арест и в полицейското управление – насилените лица са били с белезници, като в част от тези случаи белезниците са използвани и като средство за малтретиране, показва изследването, представено в сряда в Центъра за култура и дебат "Червената къща".

Авторите му отбелязват "тревожно голям мащаб на полицейско насилие при задържане на лица, заподозрени в извършване на престъпления".

Не е известен случай полицай да е възразил срещу свои колеги

Според авторите на изследването нито един от анкетираните затворници не е споделил някога да е ставал свидетел полицай да се опита да спре свои колеги, които малтретират задържан.

От БХК допълват, че докато в някои случаи по време на задържане законът допуска употреба на сила, вътре в полицейското управление това е абсолютно недопустимо и е грубо нарушение както на Закона за МВР, така и на Наказателния кодекс.

"В голяма част от случаите насилието, на което се подлагат задържаните, може да бъде квалифицирано като изтезание. Реакция спрямо насилието от страна на полицейските служители е регистрирана сред медицинските лица в местата за задържане, линейките на Бърза помощ и болниците, в които са отвеждани пострадалите. Медицинските служители се възмущават, възпрепятстват или реагират на такова насилие, но в повечето случаи не регистрират инцидентите в официален документ", показва изследването.

От Хелзинкския комитет описват и два от типичните примери за полицейски издевателства, разказвани от участниците в изследването. Д. В. на 28 години се е оплакал, че е бит от десетима полицаи във Второ РПУ в Бургас с бухалки, палки и електрошокова палка, която е притискана в главата на задържания.

Ц.Д., също на 28 години, пък е арестуван и пребит с многократни удари по цялото тяло с ръце и крака от седем полицаи на местопрестъплението в Добрич. Един от полицаите стъпва върху дясната му ръка, при което се "скъсва вена" и е зашит "без упойка" в болницата в Добрич. Официален документ от болницата липсва, въпреки че задържаният е бил целият в кръв и отоци.

Правото на адвокатска защита е било ограничено на над 30% от анкетираните

Традиционно за подобни изследвания, изключително сериозен е процентът на хората, които споделят, че достъпът им до адвокатска помощ е бил неадекватен по време на досъдебното производство. За това свидетелстват 568 от анкетираните затворници.

"Изследването разкрива ключовата роля на адвоката в предотвратяване на насилието над задържаните в полицейското управление. Делът на тези, които са били обект на насилие вътре в полицейските управления и са имали адвокат е с 13.3% по-нисък от дела на тези, които са били обект на насилие, но не са имали адвокат по време на досъдебното производство. Подобна е ситуацията и при случаите на насилие над задържани лица в следствен арест", посочват от БХК.

Най-често от полицейско насилие се оплакват чуждестранни гражданин, които представляват 27.3% от участвалите в изследването. Прави впечатление, че 80% от анкетираните чужденци, лишени от свобода в България, са били задържани през цялото време на досъдебното производство. За сравнение този процент при останалите групи е значително по-нисък – 53.6% от етнически турци,53.3% от българите и 49.8% от ромите.

Очаквано ромите са тези, които най-често стават жертви на полицейско насилие – 27.2%, спрямо 16.6% от българите, 15.5% от етническите турци и 14.7% от чужденците. Ромите са и с най-висок процент – 10%, спрямо останалите етнически групи, които са ставали свидетели на физическо насилие върху други задържани в полицейските управления.

"Изключително тревожно е, че рискът от малтретиране при непълнолетни лица, задържани от полицията, както при задържането, така и по време на последващия разпит вътре в полицейското управление, е значително по-висок в сравнение с този при възрастните", допълват от БХК.


Проблемът с полицейското насилие във всичките му форми дрматично се засилва заради системното бездействие на органите на МВР, призвани да проверяват провинилите се техни колеги, както и благодарение на неефективната работа на прокуратурата и дори съда.

Според президента на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията Микола Гнатовский България е единствената членка на Съвета на Европа, която така и не е предоставила на проверяващите екипи от комитета данни за проведени разследвания по случаи на п;олицейско насилие.

"Знаем, че наскоро, през 2013 г., е имало промени в България – създаването на специализиран отдел в прокуратурата, който да се занимава с обвиненията в полицейско насилие. За жалост, и това е още една причина за безпокойство на нашия комитет – посещавайки България няколко пъти, ние не успяхме да получим никаква информация за действията на този отдел. Не получихме дори ясна статистика за това с колко случая на полицейско насилие се е занимавал отделът, което, честно казано, е огромно изключение за 47-те държави членки на Съвета на Европа (СЕ). Това ни води до заключението, че няма много какво да се докладва, което е огромен проблем – този орган трябва да е независим и трябва да извършва ефективни разследвания", коментира Гнатовский пред Mediapool.

Според комитета против изтезанията, чийто мисии са посещавали страната ни над 10 пъти през последните 20 години, ситуацията с полицейското насилие и условията на живот в местата за лишаване от свобода в България все повече се влошава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.