Мащабно изследване на БХК сред над 1600 затворници показва:

Над една трета от задържаните от МВР са били малтретирани

Полицаите най-често бият по време на разпити в районните управления

Над една трета от задържаните от служители на МВР са ставали жертви на малтретиране от страна на униформените при самия арест, в полицейско управление или в следствения арест.

Това е основният извод от най-мащабното изследване на полицейското насилие, провеждано досега от Българския хелзинкски комитет (БХК) сред 1691 затворници в общо 29 места за лишаване от свобода в страната.

Общо 27.6% от всички интервюирани заявяват, че са били жертва на насилие от страна на униформени. Най-голяма част – 21.8% от тях, са били малтретирани по време на разпити в районните полицейски упралвения, а 15.5% – още при задържането им.

В повечето от случаите – при арест и в полицейското управление – насилените лица са били с белезници, като в част от тези случаи белезниците са използвани и като средство за малтретиране, показва изследването, представено в сряда в Центъра за култура и дебат "Червената къща".

Авторите му отбелязват "тревожно голям мащаб на полицейско насилие при задържане на лица, заподозрени в извършване на престъпления".

Не е известен случай полицай да е възразил срещу свои колеги

Според авторите на изследването нито един от анкетираните затворници не е споделил някога да е ставал свидетел полицай да се опита да спре свои колеги, които малтретират задържан.

От БХК допълват, че докато в някои случаи по време на задържане законът допуска употреба на сила, вътре в полицейското управление това е абсолютно недопустимо и е грубо нарушение както на Закона за МВР, така и на Наказателния кодекс.

"В голяма част от случаите насилието, на което се подлагат задържаните, може да бъде квалифицирано като изтезание. Реакция спрямо насилието от страна на полицейските служители е регистрирана сред медицинските лица в местата за задържане, линейките на Бърза помощ и болниците, в които са отвеждани пострадалите. Медицинските служители се възмущават, възпрепятстват или реагират на такова насилие, но в повечето случаи не регистрират инцидентите в официален документ", показва изследването.

От Хелзинкския комитет описват и два от типичните примери за полицейски издевателства, разказвани от участниците в изследването. Д. В. на 28 години се е оплакал, че е бит от десетима полицаи във Второ РПУ в Бургас с бухалки, палки и електрошокова палка, която е притискана в главата на задържания.

Ц.Д., също на 28 години, пък е арестуван и пребит с многократни удари по цялото тяло с ръце и крака от седем полицаи на местопрестъплението в Добрич. Един от полицаите стъпва върху дясната му ръка, при което се "скъсва вена" и е зашит "без упойка" в болницата в Добрич. Официален документ от болницата липсва, въпреки че задържаният е бил целият в кръв и отоци.

Правото на адвокатска защита е било ограничено на над 30% от анкетираните

Традиционно за подобни изследвания, изключително сериозен е процентът на хората, които споделят, че достъпът им до адвокатска помощ е бил неадекватен по време на досъдебното производство. За това свидетелстват 568 от анкетираните затворници.

"Изследването разкрива ключовата роля на адвоката в предотвратяване на насилието над задържаните в полицейското управление. Делът на тези, които са били обект на насилие вътре в полицейските управления и са имали адвокат е с 13.3% по-нисък от дела на тези, които са били обект на насилие, но не са имали адвокат по време на досъдебното производство. Подобна е ситуацията и при случаите на насилие над задържани лица в следствен арест", посочват от БХК.

Най-често от полицейско насилие се оплакват чуждестранни гражданин, които представляват 27.3% от участвалите в изследването. Прави впечатление, че 80% от анкетираните чужденци, лишени от свобода в България, са били задържани през цялото време на досъдебното производство. За сравнение този процент при останалите групи е значително по-нисък – 53.6% от етнически турци,53.3% от българите и 49.8% от ромите.

Очаквано ромите са тези, които най-често стават жертви на полицейско насилие – 27.2%, спрямо 16.6% от българите, 15.5% от етническите турци и 14.7% от чужденците. Ромите са и с най-висок процент – 10%, спрямо останалите етнически групи, които са ставали свидетели на физическо насилие върху други задържани в полицейските управления.

"Изключително тревожно е, че рискът от малтретиране при непълнолетни лица, задържани от полицията, както при задържането, така и по време на последващия разпит вътре в полицейското управление, е значително по-висок в сравнение с този при възрастните", допълват от БХК.


Проблемът с полицейското насилие във всичките му форми дрматично се засилва заради системното бездействие на органите на МВР, призвани да проверяват провинилите се техни колеги, както и благодарение на неефективната работа на прокуратурата и дори съда.

Според президента на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията Микола Гнатовский България е единствената членка на Съвета на Европа, която така и не е предоставила на проверяващите екипи от комитета данни за проведени разследвания по случаи на п;олицейско насилие.

"Знаем, че наскоро, през 2013 г., е имало промени в България – създаването на специализиран отдел в прокуратурата, който да се занимава с обвиненията в полицейско насилие. За жалост, и това е още една причина за безпокойство на нашия комитет – посещавайки България няколко пъти, ние не успяхме да получим никаква информация за действията на този отдел. Не получихме дори ясна статистика за това с колко случая на полицейско насилие се е занимавал отделът, което, честно казано, е огромно изключение за 47-те държави членки на Съвета на Европа (СЕ). Това ни води до заключението, че няма много какво да се докладва, което е огромен проблем – този орган трябва да е независим и трябва да извършва ефективни разследвания", коментира Гнатовский пред Mediapool.

Според комитета против изтезанията, чийто мисии са посещавали страната ни над 10 пъти през последните 20 години, ситуацията с полицейското насилие и условията на живот в местата за лишаване от свобода в България все повече се влошава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?