Над хиляда гимназисти взеха стипендии за личностно развитие

Над хиляда гимназисти взеха стипендии за личностно развитие

Стипендия за бъдещо личностно развитие в хуманитарните, естествените науки и изкуствата получиха 1013 ученика от VІІ до ХІІ клас от цялата страна през тази учебна 2015/2016 г., съобщиха от Фондация "Комунитас” в петък.

Основна стипендия от 500 лева за учебната година и 200 лева за книги е присъэдена на 517 ученика, а на 412 - поощрителна от 200 лева за книги. Тази година в по-високата стипендиантска категория, за която кандидатите трябва да представят способностите си чрез индивидуално задълбочено разработено изследване, 39 младежи са отличени с изключителна стипендия (1000 лева за учебната година и 400 лева за книги), а 45 - със специална стипендия (500 лева за учебната година и 400 лева за книги).

Изключителна стипендия е защитена от кандидати в областта на Биологията, Езикознание, Изобразително изкуство, Информатика и ИТ, История, Литература, Математика, Музика, Психология, Театрално и филмово изкуство, Физика и Фотография. Измежду тях са ученици изобретили и конструирали дронове, смарт стая, написали сценарии за театрални постановки, музикални пиеси и мюзикъли и книги.

Проект "1000 стипендии” подкрепя приоритетно младежи от малки населени места и с доказани социални обстоятелства, които са демонстрирали задълбочени знания и умения в конкурса. За настоящата учебна година това са 512 ученика. От тях 12 са отличени във високите ни категории - специална и изключителна стипендия.

В настоящия конкурс Фондация "Комунитас” подкрепя усилията и на 85 учители, които оказват допълнителна подкрепа на стипендианти.

От 2007 г. досега организацията е излъчила 7300 стипендии и е подкрепила 1300 учители от страната. Чрез стипендията учениците са се сдобили с над 100 хиляди книги и учебници.

Десетият конкурс на проект "1000 стипендии” стартира с Фестивала на стипендиантите "ВИЖ!Фест” в началото на февруари 2016 г. Тогава ще бъдат оповестени темите за есета на новия конкурс. Пълна информация може да бъде открита на сайта на проекта www.1000.bg . Крайният срок за кандидатстване е една седмица след пролетната ваканция 18 април 2016 г.

Споделяне

Още от Общество