Заради спрените евросредства Екатерина Захариева прогнозира:

Над милиард лева ще е неизпълнението на приходите в бюджета

Какъвто и да е сценарият за КТБ, трябва да се платят гарантираните влогове, смята вицепремиерът

Снимка: БГНЕС

Около 1.1 милиард лева ще бъде неизпълнението в приходната част на бюджета за т.г., прогнозира във вторник пред БНТ вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

"Предвид факта, че имаме две спрени програми, милиард и 300 милиона е длъжник оперативна програма "Околна среда", припомни тя, уточнявайки, че до момента служебният кабинет е изплатил на фирми и общини 260 млн. лева по програма "Околна среда" и 188 млн. лева по "Регионално развитие".

За допълнителните над 160 млн. лева, поискани от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов за заплати в МВР, вицепремиерът с ресор икономика каза, че парламентът е този, който трябва да реши дали ще даде тези пари или ще измени закона, с който бяха вдигнати заплатите на служителите на МВР.

Попитана дали предлаганата от правителството актуализация на бюджета означава, че всеки, който иска пари, ще ги получи, Захариева отговори категорично: "Не, не, в никакъв случай". "Кое да направим? Да спрем ли плащанията към фирмите и общините? Това значи отново липса на работни заплати, заради което имаше протести", посочи Захариева.

По повод срива на Корпоративна търговска банка и неяснотата около бъдещето ѝ, вицепремиерът коментира лаконично, че "какъвто и да е сценарият, трябва да се платят минимално гарантираните влогове".

В областта на енергетиката Захариева коментира, че намаляването на цените на тока от предишните управляващи е станало факт без да бъдат направени необходимите правни и икономически анализи. По думите ѝ "това е един от нереформираните сектори" и "не е честно ние да плащаме за лошите проекти извършени през годините".

"Това увеличение на тока покрива едва 20 % от дупката между това, което се получава по закон и НЕК трябва да изкупи – като дългосрочни договори, ВЕИ централи, кафява енергия, топлофикациите, заводските централи и това, на което всъщност продава", добави вицепремиерът.

Екатерина Захариева обяви още, че за подготовката на пътищата през зимата са необходими около 10-11 млн. лева, каквито липсват в бюджета на Министерството на регионалното развитие. Според нея ако бюджетът не бъде актуализиран, през пролетта сумата ще нарасне до 40-50 млн. лева. 

"През зимата всяка дупка ще стане кратер, а всяка пукнатина - дупка", коментира още министърът, допълвайки, че други 80 млн. лева са нужни за ремонт на пътищата след наводненията.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?