Над милион туристи пребивават в момента в Хърватия

Над милион туристи пребивават в момента в Хърватия

В Хърватия в момента пребивават над един милион туристи, което е с 220 000 повече от същия период на миналата година, съобщи хърватският министър на туризма Николина Бърняц.

"Тези цифри са най-доброто доказателство за добрата подготовка на хърватския туристически сектор. Все още сме в периода с най-голям приток на туристи през годината, затова призовавам да останем отговорни, да се придържаме към епидемиологичните мерки и препоръки и да защитим себе си и другите", е добавила тя, цитирана от загребския "Вечерни лист".

Миналата година максималният брой туристи за един ден в Хърватия е бил 850 000, който е достигнат няколко дни преди епидемичната ситуация да започне да се влошава, поради което тенденцията е била рязко прекъсната. Според Бърняц данните за месец юли тази година изостават само с 20 на сто от същия месец на рекордната 2019 година.

През първите седем месеца на годината са отчетени 5,9 милиона посетители и 33,9 милиона нощувки, което е с 49, съответно с 40 на сто повече от миналата година. Изоставането от 2019 година от началото на тази година е 47 на сто в броя на посетителите и 37 на сто в броя на нощувките, съобщава "Вечерни лист".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?