Над половин милион българи са имали затруднения при лечението в пандемията

Всеки осми е имал трудности при посещение на джипи, 1 от 15 столичани са имали проблем да стигнат до болница

Над половин милион българи са имали затруднения при лечението в пандемията

Над половин милион българи са имали затруднения в лечението си заради пандемията, показва национално представителнопроучване по поръчка на Националната пациентска организация, проведено в периода 5-10 март 2021 г. от изследователски център "Тренд". Проучването обхваща 1004 пълнолетни български граждани и е проведено преди въвеждането на ограничителните мерки (22 март 2021 г.).

Всеки трети българин е имал необходимост от здравни грижи в условията на пандемията, които не са свързани с Covid-19, като най-голям дял от тях е на хората на възраст над 60 години. 12% от хората са срещали проблем с провеждане на лечението си поради ограничителните мерки за овладяване на пандемията. Като се има предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, то може да се направи извод, че повече от половин милион българи (над 600 000 българи) са имали затруднения. Възрастните членове на нашето общество в най-голяма степен са имали такъв проблем.

Данните от допитването показват още, че всеки 8-ми българин е срещал проблем при посещение на общопрактикуващ лекар по време на пандемията, а всеки 10-ти е имал проблем с комуникацията с него. С нарастване на възрастта, нараства и делът на посочилите, че са имали по-трудна комуникация с личния си лекар.

Изследването отчита, че 1 на 15 софиянци са имали затруднения при посещение на болнично заведение, а в областните градове – всеки 12-ти. Всеки трети българин (33%), обаче, посочва, че не е имал затруднения в това да посети лекар–специалист. В София 11% са имали трудности с посещение на специалист, а в областните градове – 13%. От българите, на които им се е налагало да потърсят спешна медицинска помощ по време на пандемията, само 3% споделят, че са срещнали проблеми. 6 на сто от хората, обаче, са имали проблем да продължат лечението на хроничното си заболяване. Най-висок дял на имащи проблем да лекуват свое хронично заболяване, очаквано, имат възрастните българи над 70 г.

Данните затвърждават наблюденията на Националната пациентска организация, че в пандемията ясно се открояват проблемите при заболяванията, различни от Covid-19, като най-изразено е това при хроничните заболявания, където пациенти, страдащи от тях и преди пандемията нямаха достатъчно качествен достъп до ефективно здравеопазване, отговарящо в голяма степен на потребностите им.

Един от 10 българи (9%) е имал нужда от здравна грижа, свързана със заболяване, предизвикано от Covid-19, показва още проучването. Най-висок дял на потърсилите здравна грижа, свързана с Covid-19, са българите на възраст между 40 и 60 години. 3% от нуждаещите се от медицинска грижа, са декларирали, че са имали нужда от медицинска грижа и за съпътстващите им заболявания.

67% от деклариралите, че са боледували от коронавирус, не са имали нужда от болнична помощ, a 27 на сто са се лекували в здравно заведение. 69% от тези, които са боледували от COVID-19, но не са имали нужда от болнична помощ, оценяват като адекватно лечението, което са получили от личния лекар. 9% не оценяват положително лечението, което им е било назначено от общопрактикуващият лекар. 68% от българите, стигнали до болница, твърдят, че са получили адекватна здравна грижа, а 28% посочват, че не са получили достатъчно грижи.

Повече от половината от българите (59%) одобряват в различна степен въведените здравни мерки за справяне с пандемията, свързана с короновируса. Всеки четвърти има по-скоро отрицателно отношение към мерките, а 6% ги оценяват изцяло отрицателно. Прави впечатление, че хората на възраст 18-29 г. в по-голям дял оценяват по-скоро положително мерките (49%), за сметка на българите над 70 + г. За всеки втори българин въведените мерки за справяне с пандемията от Covid-19 в болничните заведения са пречка за достъпа до лечение на другата патология, а 29% на сто не смятат, че въведените мерки в болниците са причина за ограничаване на достъпа до здравни грижи в тях.

35% от българите продължават да имат притеснения да посещават болнично заведениe заради пандемията. С нарастване на възрастта нараства и делът на посочилите, че изпитват тревога да постъпят в болница. Това може да се дължи на факта, че възрастните хора са най-уязвимата група на заболели от коронавирус. 45% от българите обаче нямат страхове, свързани с COVID-19, при посещение на болнични заведения. Данните показват, че най-малко тревоги за посещения в болнични заведения има сред младите (18-29 г. – 54%).

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?