Над половин милион души са заличени от избирателните списъци

Над половин милион души са заличени от избирателните списъци

Близо 536 000 души са заличени от избирателните списъци, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред бТВ в четвъртък.

"От списъците, които публикувахме на 15 септември сме заличили 534 000 души, които няма да имат право да гласуват, защото не отговарят на условието за уседналост през последните 6 месеца", обясни Павлова.

Други 1 724 души са заличени, след като проверките са показали, че те са надписани, например живеят в къща, в която са регистрирани много на брой хора.

"Имаме и списъци за референдума, в които са включени повече граждани", допълни министърът и обясни, че в тях са включени и българите, живеещи в чужбина, които имат право да гласуват в националното допитване.

Лиляна Павлова припомни, че хората, които искат да проверят избирателната си секция, могат да го направят на сайта на ГРАО. Информацията може да бъде получена също на безплатния телефон 0800 14 726 или чрез SMS на номер 18 429. В текста на съобщението се изписват единствено десетте цифри на ЕГН, а цената му е 25 стотинки без ДДС.

Споделяне

Още от Местни избори 2015