Над половин милион лева ще излезе военният парад за Гергьовден

Гвоздеят в събитието ще са зенитно-ракетните комплекси С-300

Сн. БГНЕС
Над половин милион лева ще струва организацията и провеждането на традиционния военен парад в столицата по повод 6 май – Деня на Храбростта и празник на Българската армия. По времето на предишните кабинети на ГЕРБ парадите бяха по-скромни по финансови причини, но сега се очаква мащабно събитие с представянето на много техника.
 
Точната цена ще стане ясна след провеждането на парада, но от МО съобщиха пред Меdiapool, че се очаква тя да надмине 500 хиляди лева. Средствата основно ще отидат за гориво и транспорт на техниката.
 
Събитието ще е по-мащабно заради отбелязването на кръглата 140-годишнина от създаването на Българската армия.
 
Тази година се очаква по жълтите павета да дефилират танк Т-72, бронирани машини БМП-1 и БМП-23 и друга сухопътна техника, а в небето над София да прелетят изтребител МиГ 29, транспортен самолет "Спартан", вертолети Ми 17, Ми 24 и "Кугър" и други. 
 
Гвоздеят в парада обаче ще бъдe представянето на бъдат пусковите установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, С-125 и С-200.

Каква техника ще видим в парада

Танк Т-72, самоходна гаубица "2С-1”; бойна машина на пехотата (БМП-1 и БМП-23), многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) "Тунджа”, бронетранспортьор (БТР) 60ПБ МД1, зенитно-ракетен комплекс "ОСА”-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън (РСЗО) БМ-21 "Град”, тактически ракетен комплекс  (ТРК) „Точка”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270, брониран "Хамър”, бойни бронирани колесни машини "Commando seleсt” и "Guardian”, брониран автомобил „SAND CAT”, пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетен комплекс С-125 и С-200 .

Военновъздушните сили ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада, в различни формации ще преминат: вертолет Ми 17  - носещ националния флаг; вертолети Ми-24 и АS-532 AL "Cougar”, военно-транспортен самолет C-27J "Spartan”, учебните самолети      L-39ZA и "Пилатус“  РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

Така на практика армията ще покаже най-доброто въоръжение, с което разполага. 
 
Традиционно по площад "Княз Александър I” в София ще минат и представителни блокове на гвардейците, видовете въоръжени сили, специалните сили от 68-ма бригада, военни полицаи и други.
 
Парадът ще се води от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Тази година той ще се проведе на фона на хроничните проблеми на българската армия. Над 5500 места за военни остават незаети, а основната техника и въоръжение в армията все още е съветска.
 
Модернизацията все още е в бъдеще време, като напоследък става все по-съмнително дали правителството има политическа воля да се захване сериозно с нея. 
 
Въпреки критиките към провеждането на скъпи паради, те са една от малкото възможности данъкоплатците да се запознаят с възможностите на армията и събират значителен зрителски интерес. 
 
Събитията ще започнат още на трети май, когато в НДК ще се проведе концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили. На пети май на площад "Княз Александър I” ще има "музикален парад” с участието на военните оркестри.
 
Военният парад на шести май започва в 9.30 часа. 
 
Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия. С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните. От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения "Площад на победите" в днешния квартал "Лагера". След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".
 
Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември - датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.
 
След промените от 1989 година за Ден на Българската армията е обявен 23 август - началото на Шипченската епопея. Като воински празник обаче 23 август е честван само през 1991 г. и 1992 г. От януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?