Над половин милион пътници са минали през летище "София" през март

Ръстът е 53% по международните линии и 60% по вътрешните спрямо година по-рано

Над половин милион пътници са минали през летище "София" през март

Над половин милион пътници са преминали през летище "София" (515 857 души) през март. Увеличението е с 52% спрямо март 2016 г., съобщиха от държавната компания.

Пътуващите по международните редовни линии са се увеличили с 53%, а по вътрешните – с 60%. Ръстът при вътрешните полети се дължи както на активното предлагане на промоционални билети от "България Ер", така и на стартирането през последната седмица на март на всекидневни полети до Варна на нискотарифната авиокомпания "Уиз Еър" (Wizz Air), посочват от летището.

Пътувалите с чартърни полети са с 46% повече спрямо миналата година. Причината е удължената програма на зимните туристически полети заради продължителните благоприятни условия за ски туризъм по българските курорти.

През март общият брой на кацащите и излитащи самолети на летище София е 4663, което е увеличение от 26% спрямо същия месец на предходната година. Ръстът се дължи главно на полетите по международни редовни линии, които са нараснали с 30%.

През март на летище София са обработени общо 1743 тона товарни и пощенски пратки. Това е с 11% по-малко от предходната година. Намалението се дължи на спад в превозите на товарните самолети, докато каргото, превозено с пътнически самолети, е нараснало със 7%, отчитат от летището.

Лятното разписание на летище София предлага удобни полети с 25 авиокомпании до 68 летища в Европа и Близкия Изток.

По 20 от линиите пътниците могат да избират между повече от един превозвач. За удобство на пътуващите 40% от всички маршрути на столичното летище са обслужвани всекидневно, като сред тях има и такива с повече от един полет дневно.

От първия ден на лятното разписание стартира новата редовна линия до италианския град Катания на остров Сицилия, а в края на юни предстои откриване на редовни полети до словашката столица Братислава.

Считано от май до две от най-предпочитаните от столичното летище дестинации – Амстердам и Франкфурт, ще може да се лети и с нискотарифни превозвачи.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?