Над половин милион са официално заразените в Латинска Америка

Бразилия е най-засегната страна в региона, въпреки че се тестват само хората в болница

Сн. ЕПА/БГНЕС

Броят на заразените с новия коронавирус в Латинска Америка и Карибския басейн надхвърли половин милион, а починалите от Covid-19 в тази част на света станаха 28 463, сочат официални данни, обобщени от Франс прес и цитирани от БТА.

До тази сутрин в района са потвърдени общо 501 563 случая, близо половината от които в Бразилия, най-силно засегнатата местна страна.

Бразилските власти съобщиха вчера за около 15 000 нови болни и 816 починали през последното денонощие, с което заразените в страната стават общо 233 142, а смъртните случаи - 15 633. Бразилия заема четвърто място в света по абсолютен броя случаи с новия коронавирус след САЩ, Русия и Великобритания. Но в Бразилия са направени значително по-малко тестове, отколкото в тези три държави, отбеляза Ройтерс.

Това развитие засилва натиска върху бразилския президент Жаир Болсонаро, който в рамките на месец се раздели с двама министри на здравеопазването. Той не се вслушва в експертите и призовава за масовото използване на непроверени медикаменти. Болсонаро яростно критикуваше щатските губернатори заради заповедите им за стриктна социална изолация и карантина срещу разпространението на вируса, вкл. затварянето на училища, магазини и ресторанти.

До началото на тази седмица в Бразилия са били направени близо 338 хиляди теста за наличие на коронавирус, а други 145 хиляди теста са още в процес на анализ или в очакване да бъдат анализирани, сочат данни на здравното министерство. За сравнение в Италия и Испания са направени по около 1,9 милиона теста.

Най-населеният щат в Бразилия, Сао Пауло, надмина Китай по брой смъртни случаи, свързани с новия коронавирус. По данни на здравното министерство от днес починалите от Covid-19 в щата с 40 милиона жители са 4688. По официални данни на Пекин в Китай, чието население надхвърля един милиард души, от коронавируса са починали 4637 души.

По брой заразени на второ място в региона е Перу с общо 88 541 болни и 2523 жертви, а на трето - Мексико с 47 144 случая.

След Бразилия, най-много са починалите от Covid-19 в Мексико - 5045 души.

Чили, чиято столица от вчера е под "мегакарантина" след внезапен скок в броя на заразените и починалите, съобщи за 41 428 болни и 421 смъртни случая.

В Еквадор заразените са 32 723, а починалите - 2688.

Сред другите страни от региона най-силно са пострадали Колумбия (14 939 болни, 562 починали), Доминиканската република (11 739 болни, 424 починали), Панама (9449 болни, 69 починали) и Аржентина (7792 болни, 363 починали).

Броят на потвърдените случаи обаче отразява само част от реално инфектираните поради различията в диагностичните методи, използвани от държавите в региона - много от тях тестват само хората, нуждаещи се от болнично лечение, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?