Над половин тон калкан иззет от бракониери от началото на годината

Снимка: БГНЕС

От началото на година досега е конфискуван над половин тон калкан от бракониери, съобщи директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев пред журналисти в град Несебър.

В първите три месеца на 2016 г. са извършени над 470 проверки по цялото Черноморие, а в момента е засилен контролът върху улова на маломерен калкан. При инспекциите са иззети около 6 км бракониерски мрежи за калкан. Има съставени 8 акта на лица за улов на калкан без разрешителни, допълни Янев.

Той допълни, че страната ни се е ангажирала да намали разрешителните за улов на калкан с около 20 %. От тази година се променят и сроковете за забрана на улова на калкан, който ще започне от 1 април, заради по-ранното изхвърляне на хайвера от рибите, и ще продължи до 30 юни

Янев посочи още, че критериите за риболовците са завишени. "Само за риболовци, които нямат издадени наказателни постановления, актове, нарушения и са си изпълнили квотата за последните две години на 100%, са получили квота за калкан за 2016 г.“, посочи той.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?