Проучване на БАН:

Над половината българи не искат отмяна на забраната за пушене

Над половината българи не искат отмяна на забраната за пушене

Забраната за пушене на обществени места работи и не трябва да се отменя. Това становище изразиха социолози и представители на граждански организации, като цитираха проучване на Българската академия на науките, според което 57 процента от хората у нас одобряват ограничителната мярка.

Дискусията за или против пушенето на закрито се разгоря в последните месеци, след като от БСП обявиха, че ще вкарат в парламента проектопромени, отменящи строгия забранителен режим за пушене на обществени места и ще върнат стария - с частично разрешение. Пълната забрана за пушене на закрити обществени места бе въведена от ГЕРБ в средата на 2012 г.

Анкетите са проведени сред представителна извадка от 1056 души през август и септември т.г. от Института за изследване на обществата и знанията към БАН по поръчка на гражданското сдружение "България без дим".

Резултатите показват, че гражданите са доста толерантни към нарушаването на забраната за пушене на закрито. Според данните от анкетата 20 процента от интервюираните "рядко са виждали нарушител" на забраната за пушене, 30 процента са маркирали отговор "Никога/Не съм посещавал заведение". Малко над 15 процента са отговорили, че са ставали свидетел на пушене на закрито през последния месец.

 

Едва 5.7 на сто от запитаните обаче са заявили готовност да подадат сигнал на компетентните институции, ако станат свидетели на нарушение. Близо 60 процента са отговорили, че няма да предприемат никакви действия, ако видят човек, който пуши на закрито. Забележка на пушача биха отправили малко над 20 на сто от участниците, а около 13 процента ще направят забележка на персонала, още толкова няма да се върнат на същото място.

 

Оказва се, че над 65 процента от гражданите просто не знаят към кой държавен орган да се обърнат в случаите, когато решат да са бдителни. Заради това експертите препоръчаха да се организира информационна кампания, която да запознае хората към кого трябва да се обръщат при необходимост.

 

"България без дим" и организациите в сдружението "Коалиция за живот без тютюнев дим" са изпратили писма до здравния министър Таня Андреева и председателя на парламента Михаил Миков с настояване не само забраната да остане, но и държавата да следи по-стриктно за спазването ѝ.

 

Експертите наблюдават слаб спад в броя на пушачите у нас спрямо 2012 година. Към момента се отчита намаление с няколко пункта и пушещите са 45 на сто от населението. От тях почти половината пушат между 11 и 20 цигари дневно, около 35 процента - под 10, а останалите отварят втора кутия в рамките на 24 часа.

 

Масово се пуши у дома – такъв отговор в анкетите са дали 92.2 процента от запитаните. 55 на сто пушат на улицата, 37 на сто - на работното място, 24 на сто - в заведение за хранене, в нощен клуб - 17.3 на сто.

 

Почти половината от пушачите у нас живеят в селата, като преобладават мъжете, сочат още резултатите от проучването. Най-голям е делът на пушачите в двете крайни групи – безработните и тези с най-високи доходи (над 2000 лв. на домакинство).

 

Близо една трета от запитаните пушачи са запалили първата си цигара между 15 и 18-годишна възраст.

 

Като принципно най-вероятна причина да спрат пушенето най-много от участниците в проучването са посочили риска за здравето и на второ място - поскъпването на цигарите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?