Над половината българи са религиозни

Над половината българи са религиозни

Общо 52 процента от българите обявяват, че са религиозни, а само три процента казват, че са убедени атеисти. Това показват резултатите от международно социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 65 страни. В бог вярват 63% от хората по света, ако се съди само по населението в обхванатите от проучването страни.

Резултатът на България се различава от този на останалите страни в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа.

Китай е най-малко религиозната страна с двойно по-висок процент на убедените атеисти спрямо всяка друга нация - 61%. Следват Хонконг (31%), Чехия (30%) и католическа Испания (20%).

Най-много религиозни хора има в Тайланд, където 94% от населението вярва в бог. Следват Армения (93%), Бангладеш (93%), Грузия (93%) и Мароко (93%).

Убедените атеисти по света са средно 11%. Най-много са те в Западна Европа и Азия – 14 процента. Най-много религиозни хора има Африка и региона на Близкия изток.

Изследването показва и интересни демографски зависимости. Най-младите хора (до 34 години) се оказват и най-религиозни - 66% срещу 60% за останалите възрастови групи. Тези без образование или с основно образование са най-религиозни – 80% от тях вярват в бог.

Доходите също оказват сериозно влияние. Хората с по-ниски доходи са по-религиозни от тези с по-високи. По същия начин процентът на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

"Като се има предвид тенденцията в световен мащаб към нарастване на процента на религиозните сред младежта, можем да се приеме, че броят на хората, които смятат себе си за религиозни, само ще продължи да се увеличава", коментира резултатите председателят на "Галъп интернешънъл" Жан-Марк Леже.

Споделяне

Още от Общество