Над половината българи ще имат скоростен интернет до 2020 г.

Над 50% от домакинствата и бизнеса да могат да ползват бърз интернет със скорост по-висока от 100 Mbps е основният приоритет на програмата "Цифрова България". Това съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов по време на глобален форум за електронно правителство, който се провежда в Сеул. Той е посветен на предизвикателствата и най-новите тенденции в сферата на електронното управление и електронните услуги за гражданите и бизнеса.

За да се постигне целта, на първо място трябва да бъде решен въпросът с покритието със скоростен интернет на малките градове и селските райони, посочи Папазов. По думите му това ще стане чрез изграждане на безжичен широколентов достъп в общините, както и на високоскоростна свързаност на читалища, медицински заведения, кметства. Тези проекти ще бъдат финансирани чрез публично-частни партньорства, както и със средства от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Разработването и предлагането на електронни услуги за гражданите и бизнеса е втората основна цел на програмата "Цифрова България", заяви Папазов. Той отчете, че е подготвена нова нормативна база, като се ревизира националната стратегия и се разработва нов Закон за електронното управление.

Проектите за е-управлението са насочени към поетапно доизграждане на инфраструктурата на е-управление и развиване на единната среда за обмен на данни и услуги.

На обновения портал на електронното управление са качени над 200 електронни и справочни услуги, както и връзки към определени институции. До края на 2013 г. се предвижда период на пробна експлоатация на новата визия и функционалност на портала, а от следващата година от него ще могат да бъдат ползвани реални електронни услуги, обеща Папазов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес