Над половината българи ще почиват през AirBnB

Една четвърт ще инвестират в дома си, а една пета – в почивка в страната това лято

Над половината българи ще почиват през AirBnB

Българите са на първо място при домакинствата, които планират да използват услугата за краткосрочно отдаване на апартаменти под наем AirBnB при почивката си това лято и последни в проучване сред 16 европейски държави, използващи мобилно банкиране през лятната си ваканция. Това показва летният барометър на "Фератум груп" за тази година. Проучването обхваща 10 000 домакинства и се провежда за четвърта поредна година.

Това лято българите ще похарчат най-много за подобрения в дома и градината – 24% от анкетираните и за пътуване в страната – 21%, показва проучването. Всеки десети ще даде пари за различни социални дейности, други 10% ще вложат средства в облекло.

Проучването "Летен Барометър" на "Фератум груп" 2017 измерва потреблението по време на летните отпуски. Средният разполагаем нетен доход на домакинствата в 16 държави е между 643 и 4287 евро, а средният размер на домакинствата сред анкетираните е 2.6 души.

"България отново се нарежда в топ 3 на държавите, готови да отделят най-много от разполагаемия си доход за лятна почивка, в сравнение с Финландия, която се намира на предпоследна позиция. Това се обуславя също от факта, че доходите в другите държави са по-високи и разходите за лятото са по-малък процент", коментира резултатите от изследването Ивет Димитрова, управител на българския офис на "Фератум груп".

Прогнозата за разходите на домакинствата в Европа през лято 2017 е сходна с разходите от същия период за миналата година. Интересен факт е, че някои от потребителските приоритети са се променили само в няколко страни, като за някои от тях разходите за лятната ваканция ще са два пъти по-високи от предходната година. Над 40% от домакинствата ще изразходват същата сума пари за лятната си ваканция, както миналата година, докато приблизително 30% от домакинствата ще увеличат разходите си.

Потреблението това лято се очаква да се увеличи значително в Естония, Литва и Латвия в сравнение с миналата година. Докато през 2016 г. споменатите държави са под средните разходи за Европа и Британската общност, тази година разходите им заедно с България и Румъния, се очаква да съставляват топ 5, като над 60% от месечния им доход се разпределя за лятната им ваканция.

В другия край на скалата можем да намерим Великобритания, Финландия и Холандия, които планират да изразходват най-малко пари през лятната си ваканция (съответно 34%, 35% и 38% от доходите си).

Повече пари отиват за летните ваканции, отколкото за зимните

Тенденцията във всички изследвани страни е, че хората избират да харчат повече пари за лятната ваканция, отколкото за зимните празници. Домакинствата влагат с 50% повече средства за своите летни забавления.

Пътуване в страната е най-популярният начин потребителите да прекарат това лято (18%), следвани от социални дейности (например ден на плажа, вечеря в ресторанти, клубове и т.н.) и разходи за дрехи и лятно облекло (13%).

В Латвия и Литва около една пета от разходите за почивка ще бъдат изразходвани за дрехи. Най-малко популярните варианти през лятото са спортните и развлекателни дейности, за които участниците в проучването казват, че не са готови да похарчат повече от 5%.

Резултатите от тазгодишния летен барометър показват работните дейности по дома и градината като опции номер едно за тези в България, Дания, Чехия, Франция, Финландия, Хърватия и Естония.

Великобритания ще похарчи 15% за летни дейности, докато живеещите в Холандия ще разпределят 16% на летните фестивали.

Разходите за дейности свързани със семейството и децата ще бъдат най-високи в Норвегия (16%), Румъния (18%) и Полша (19%).

Една пета от европейците ще почиват в родината си това лято

Както и през лято 2016, повечето пари ще бъдат изразходвани у дома, а не в чужбина. Почти 20% от европейските разходи за това лято ще бъдат предназначени за пътувания в страната, а само 8% от анкетираните планират да пътуват в чужбина.

Интересното е, че само испанците поставят пътуването в чужбина на върха на списъка си, за което са готови да похарчат до 20% от месечния си доход.

Докато скандинавските държави ще се радват да платят повече от 100 евро на вечер за хотел, останалата част от Европа е по-разумна.

Услуги като AirBnB са най-популярни сред хората от България, Швеция, Холандия и Франция, и най-малко сред тези в Северна Америка. Над 56% от анкетираните българи са отговорили, че планират да използват услугата за краткосрочно отдаване на апартаменти под наем.

На другия полюс са българите като под една трета от тях ще използват мобилно банкиране по време на отпуската си за да платят стоки и услуги. В същото време над 92 на сто от шведите ще извършат плащанията през телефона.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?