Над половината британци вече искат да останат в ЕС

Великобритания не трябва да става васал на ЕС, предупреди външният министър

Над половината британци вече искат да останат в ЕС

Над половината британци, или 51 на сто, биха гласували за оставане в ЕС, а 41 на сто - за напускането му, предаде Ройтерс, като цитира проучване на BMG, публикувано във в. "Индипендънт".

Проучването е проведено от 5 до 8 декември с участието на 1400 души. То беше публикувано в момент, когато страната преминава към втората фаза от преговорите за напускане на ЕС, която ще се фокусира върху търговията.

В. "Индипендънт" отбелязва, че предимството на привържениците на оставането в съюза е най-голямото отчетено след референдума през юни миналата година.

Директорът на BMG обаче посочва, че то се дължи на промяна на нагласите на тези, които не са гласували миналата година, а 9 от 10 гласували не са променили възгледите си.

На референдума миналата година 52 процента гласуваха за напускане на ЕС, а 48% - за оставане.

Същевременно пред в. "Сънди таймс" външният министър Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да сключи силно търговско споразумение с ЕС след Брекзита и да избегне зависимост от блока.

Ако не отхвърли европейските закони, Великобритания ще стане васална държава, заявява Джонсън в интервюто. Правителството трябва да се стреми да се възползва възможно най-много от Брекзита, сключвайки търговски споразумения с други страни, подчерта той.

Тази седмица премиерката Тереза Мей постигна споразумение с ЕС, с което преговорите за Брекзита преминават към обсъждане на търговията и споразумението за прехода.

Но сега тя трябва да обедини силно разединеното си правителство по въпроса какво търговско споразумение Великобритания наистина иска, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа