Над половината германци искат Гърция да бъде спасена, но се съмняват, че тя ще се реформира

Над половината германци искат Гърция да бъде спасена, но се съмняват, че тя ще се реформира

Над половината германци подкрепят третата спасителна програма, договорена между Гърция и кредиторите ѝ, но голямо мнозинство от тях се съмняват във волята на Атина да извърши необходимите реформи. Това сочи проучване на социологическата агенция Инфратест, поръчано от телевизия А Ер Де и цитирано от Ройтерс.

52 на сто от участниците в анкетата смятат за правилна по-нататъшната финансова помощ за Гърция, а 44 на сто са на обратното мнение.

На въпрос за реформите и съкращаването на разходите, които трябва да направи Атина, 57 на сто отговарят, че те са адекватни, а за 22 на сто са недостатъчни. 13 на сто са на мнение, че условията, наложени на Гърция, са твърде строги.

В анкетата са участвали около 1000 души.

Според Ройтерс резултатите са израз на силното недоверие, което германците изпитват към лявото правителство на Алексис Ципрас. Според четирима от всеки петима германци, участвали в анкетата, на гърците не може да се вярва, че ще извършат реформите. Въпреки това две трети искат Гърция да остане в еврозоната, а около една трета са за "Грекзит", добавя Ройтерс.

Германия - най-голямата икономика в Европа, е най-големият кредитор на Гърция по двете предишни спасителни програми.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа