Над половината от фирмите ще дадат коледни бонуси

Над половината от фирмите ще дадат коледни бонуси

Над половината от фирмите ще дадат коледни бонуси на всички свои служители. Това показват данните от непредставително проучване на Българската стопанска камара. То е направено от 25 ноември до6 декември сред 410 компании.

От тях 56% са заявили, че ще дадат коледни бонуси. Малко над една пета от фирмите (22%) няма да стимулират служители си, а във всяка десета компания ще насърчат за Коледа само определени работници.

Близо една трета от компаниите (30%) ще дадат по-голям стимул на работниците в сравнение с миналата година. 43 на сто от фирмите няма да променят размера на бонусите спрямо 2012 г., а 18% ще дадат по-малко.

Значителна част от мениджърите, участвали в допитването (73%) предпочитат финансовия стимул, а около 27 на сто ще подарят на служителите си фирмени подаръци и сувенири. Близо 10% планират да предоставят на служителите си ваучери за храна и напитки.

Като условие за стимулирането на служителите за Коледа, работодателите поставят добрите финансови резултати (48%). За 26 на сто финансовите резултати не са от значение, а за всеки пети мениджър (24%) условие за стимулиране е внимателната преценка за приноса на работника.

Почти половината от запитаните работодатели (47%) са готови да заделят до една пета от размера на заплатата за коледен бонус. 38% могат да стимулират служителите с до половината от работната заплата. Само 6% са склонни да дадат повече от 100% от заплатата на служителите си.

45 на сто от анкетираните работодатели използват коледните бонуси, за да стимулират добрите си служители. Освен тях, малко над 30 на сто ще спазят и традицията всяка година да дават подаръци за Коледа на работниците. 17% от работодателите използват коледните бонуси като начин да се сплоти екипът на фирмата.

Резултатите от допитването показват още, че в 42 % от анкетираните фирми броят на хората не се е променил през тази година. По равно (29%) са назначили или освободили хора.

Малко над половината от участниците (54%) от фирмите са в сферата на услугите, 30 на сто оперират в търговията. Повече от 60 на сто от фирмите, които са се включили в анкетата, работят основно за вътрешния пазар. Близо 30% от компаниите работят и за вътрешния, и за външния пазар и са основно международни.

Споделяне

Още от България