Над половината от младежите не знаят как се кандидатства за професионален войник

Повече от половината от младежите у нас не знаят как и къде се кандидатства за професионален войник. Това показват данните от проучване на агенция “Медиана”, направено през декември миналата година между 1018 български граждани на възраст между 15 и 35 години. Резултатите от проучването бяха огласени във вторник.

76,6% от анкетираните имат обща информация, че се набират професионални военни. 55,3% нямат конкретна информация как се извършва това, 44% имат някаква информация.

Около 15% от младежите не изключват да се насочат към кариерата на войник. Това означава, че около 30 хиляди мъже и 10 хил. жени могат да се търсят потенциални кадрови военнослужещи.

Почти половината или 52,9% от младите хора са против идеята да станат войници, а 31,7% смятат, че нямат качества и не вярват да се отдадат на такава професия.

Анкетираните не влагат романтика в отношението си към кадровата военна служба, коментира ръководителят на “Медиана” Кольо Колев. Сред мотивите при избора да бъдат професионални войници анкетираните посочват възможността да изкарват добри пари, да се  ползват с уважение и да получат добро образование и квалификация.

Към професията се ориентират предимно млади хора със средно образование, сочи проучването. 72% от анкетираните имат средно образование, 13,7% - висше, 12% - основно.

Според министъра на отбраната Веселин Близнаков много активно се обсъжда  създаването на сержантски колежи. Предвижда се обучението за професионалните войници, които кандидатстват за тези колежи, да бъде задочно или дистанционно. Те ще могат да се обучават в две направления - военно или по граждански специалности. 

Споделяне

Още от България