Над половината руснаци подкрепят паметни знаци във възхвала на Сталин

Над половината руснаци подкрепят паметни знаци във възхвала на Сталин
Над половината граждани на Русия (62 на сто)подкрепят поставянето на публични места на паметни знаци като табели, бюстове и картини, разказващи за успехите на Йосиф Сталин, а още по-голям брой (65 процента) се обявяват против издигането на паметници, говорещи за неговите неуспехи и престъпления. Това сочат резултатите от анкета на Общоруския център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирани от ТАСС.
 
В съобщението на центъра се посочва, че 59 на сто от хората смятат, че не е задължително да се поставят сталинистки паметни знаци с "неутрална информация" като посещение на еди кой си град или произнесена реч. 
 
Най-активно за публичната възхвала на бившия болшевишки вожд се изказват млади хора, докато сред по-възрастните преобладава несъгласие с това. На въпрос как биха реагирали, ако на съседна сграда бъде инсталиран паметен знак за Сталин, 42 процента от анкетиралите отговарят "позитивно", 21 на сто - "негативно", а на останалите 33 процента им безразлично. 
 
ТАСС припомня, цитирана от БТА, че на 27 юни видният руски юрист Генри Резник обяви, че напуска преподавателската си работа в Московския държавен юридически университет в знак на протест срещу решението на ректората да окачи в главната аудитория възпоменателна табела за произнесена там през 1924 г. реч от Сталин пред 13-ия конгрес на Руската комунистическа партия. 
 
Солидарност с позицията на Резник изрази и пълмощният представител на правителството в Конституционния съд Михаил Баршчевски. 
 
Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че по този въпрос не може да има официална позиция. Той призова за адекватно отношение към историята, припомни ТАСС. 
"През последните години негативното отношение към Йосиф Сталин устойчиво намалява, но това не е съпътствано от отричане на неговите несполуки и грешки", коментира резултатите от проучването Михаил Мамонов от ВЦИОМ. 
 
Анкетата е осъществена на 7 и 8 юли сред 1200 души. Статистическата грешка е плюс-минус 3,5 процента. 
Споделяне

Още от Свят