Над половината шведски компании в България планират повече инвестиции

Над половината шведски компании в България планират повече инвестиции

За последните десет години шведски компании са инвестирали в България над 208 млн. евро, като мнозинството от тях оценяват положително страната ни и планират ново разширение на дейността си тук. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Кралство Швеция Луиз Бергхолм. На нея присъства и почетният консул на скандинавската държава у нас Зоя Паунова, съобщиха от икономическото ведомство в сряда.

"През последната годината отчитаме ръст на двустранния ни стокообмен от над 10% до 346 млн. евро. Считам обаче, че потенциалът е още по-голям и можем да активизираме търговско-икономическото ни сътрудничество с общи действия и инициативи“, посочил Манолев. Той е предложил съвместен бизнес форум догодина в София, а Бергхолм подкрепила идеята и се ангажирала с покана на шведски инвеститори, които да споделят опита си в страната ни.

На срещата са били обсъдени и сферите на възможно икономическо партньорство за увеличаване на инвестициите и двустранния стокообмен. Сред перспективните отрасли са отбелязани телекомуникациите, електрониката и електротехниката, производството на машини и съоръжения, фармацевтични продукти, мебели, селскостопанска продукция и др.

"Автомобилният сектор в България расте с много бързи темпове, като се надяваме да разширяваме сътрудничеството си в тази област с Швеция“, казал Александър Манолев. По думите му и към момента български компании са подизпълнители на шведски производители като се надява, че тези партньорства ще бъдат надграждани, в това число и с нови производствени мощности в страната ни.

Двамата обсъдили и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, като заместник-министър Манолев представи приоритетите ни в сектор икономика. Луиз Бергхолм подчертала, че Швеция следи отблизо подготовката и изразила готовност за задълбочаване на диалога и двустранното сътрудничество в някои от обсъжданите теми.

Споделяне

Още от Бизнес