Над половината закони приети без кворум

40-ото Народно събрание е приело 58,52 на сто от всичките си гласувани законови решения без кворум. Това съобщи доц. Лилия Методиева, ръководител на катедра "Реторика" към Философския факултет на Софийския университет, която в четвъртък представи обобщените резултати от проекта "Граждански контрол над  парламентаризма".

Според нея от години се наблюдава тенденция за нарастване броя на решенията, взети без кворум. В 38-ото Народно събрание над 40 на сто от всички решения са приети без кворум, а в 39-ото тези решения са вече над 48 на сто.

По време на 11-ата сесия на 40-ото Народно събрание от януари до Великден тази година 64,8 на сто от приетите законови текстове са утвърдени без кворум, отбеляза доц. Лилия Методиева.

Според нея най-кратката - 12-ата сесия, "бие рекорд" по приети решения без кворум и по провалени заседания заради липса на кворум. 84,83 на сто от законовите текстове през тази сесия се приети без кворум. По този показател последната сесия е сравнима само със Седмата сесия на 39-ото НС, когато 78 на сто от решенията са утвърдени без кворум.

По втората част на проекта е създаден сайт с пощенски кутии и с имейл адреси на всички депутати, като в него има общо 285 адреса. Сред тях са и адресите на всички министри, евродепути, на еврокомисаря Меглена Кунева, на президента и вицепрезидента, и на кмета Бойко Борисов. Целта на тази инициатива била студентите от СУ да пишат писма по наболели теми до всички, включени в сайта.

Най-много писма са били отправени от студентите към кмета Бойко Борисов, министър Даниел Вълчев и премиера Сергей Станишев. По думите на доц. Лилия Методиева нито един от тях не е отговорил на студентските писма. Тя съобщи и имената на народните представители, отговорили на всички писма и анкети, отправени им от студентите. От министрите само Евгений Желев е отговорил на двете писма към него, които са за липсата на лекарствени средства.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?