Над шест пъти намалели гафовете с европарите за екология

Брюксел отчита ефективен контрол, МОСВ наваксва усвояването с нови проекти

Над шест пъти намалели гафовете с европарите за екология

Значително подобрение във финансовия контрол върху изразходването на средства от Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС), спад с повече от шест пъти на грешките в отчетите и разплащанията през 2010 г. в сравнение с 2009 г., е отчела Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС”. Това съобщиха в петък от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което управлява ОПОС.

Проверката от администрацията на Брюксел е засегнала общо 52 проекта, за които са били платени 38 млн. лв. през 2010 г. В доклада на инспекцията се посочва, че системите за управление и контрол на оперативната програма работят ефективно и дават увереност, че пред Европейската комисия се представят точни отчети за направените разходи по екологичните европроекти, посочват от МОСВ.

 

Констатирано е значително подобрение във финансовия контрол, като установените неточности при заявленията за плащане по тези проекти са за 41 хил. лв. Това е 0.11% при допустими 2% и е изключително ниско ниво на грешка не само в национален, но и в европейски мащаб, допълват от екоминистерството.

 

През 2009 г. нивото на тези грешки е било 6.9 на сто, но след предприетите спешни мерки от ведомството то е спаднало.

 

"Годишният контролен доклад на одитната агенция още веднъж потвърждава, че цялостният контрол на обществените поръчки работи ефективно, така че грешките, допуснати от бенефициентите, се коригират своевременно, а към Еврокомисията се подават искания, които са в съответствие с европейските регламенти, което в максимална степен гарантира, че всички разходи изплатени към бенефициентите ще бъдат възстановени в националния бюджет", хвалят се от МОСВ.

 

От там отбелязват още, че докато в средата на 2009 г. (когато на власт дойде правителството на ГЕР – бел- пред.) по програмата са били усвоени под половин процент от отпуснатите от ЕК средства, то в края на 2011 г. вече процентът е 11.

 

През настоящата година се очаква да се договорят всички средства по програмата, а реалните плащанията към бенефициентите да надхвърлят 20 на сто, посочват от МОСВ и допълват, че за одобрение в ЕК вече са изпратени два "големи” проекта - за водната инфраструктура на Пловдив и Добрич.

 

Тяхната обща стойност е 260 млн. лв. и се очаква те да бъдат оценени от Брюксел до края на годината.

 

С планираните 145 млн. лв. община Пловдив ще реконструира градската пречиствателна станция, за да се подобри състоянието на река Марица, ще подмени част от канализацията за спиране на наводнението в ниската част на града и ще се модернизира част от водопроводаза по-добро качество на питейната вода.

 

Намеренията на Добрич са да се инвестират 115 млн. лв. от еврофондовете в пълна рехабилитация на 77 км водопровод, което трябва да намали загубите на петийна вода и така да се намалят сметките на хората в града. Ще се реконструират канализационни колектори, ще се модернизира пречиствателната станция за отпадъчни води край Врачанци, което ще подобри състоянието на природата в този район.

 

До момента по оперативната програма са подадени общо шест "големи” проекта, всеки от които е на стойност над 100 млн. лв. и затова се изисква одобрението им и от Европейската комисия. Най-големият проект е за софийските отпадъци – 360 млн. лв., останалите са за изграждане на ВиК мрежи и пречиствателни станции във Враца, Габрово, Пловдив и Добрич. В най-скоро време МОСВ ще изпрати за оценка в ЕК и проекта на Асеновград, допълниха от ековедомството.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?