Над сто арестувани по разследването на нелегална кюрдска организация в Турция

Над сто души са били арестувани рано днес в рамките наразследването на нелегалната кюрдска организация Съюз на кюрдските общини, предаде турската частна телевизия НТВ в понеделник. Операцията беше извършена в 30 турски окръга преди 13-ата годишнина от залавянето на кюрдския бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан на 15 февруари. Задържани са 109 души.

Указанията за днешната операция са били дадени от прокурора със специални пълномощия Садреттин Саръкая, който през уикенда беше отстранен от случая. По нареждане на републиканската прокуратура са били извършени обиски в три синдикални централи в Анкара. Полицейски акции бяха проведени и на различни адреси в Истанбул от екипи на отдела за борба с тероризма на истанбулската полиция, както и в Измир, Газиантеп и Хаккяри.

Турските власти разглеждат Съюза на кюрдските общини като градско крило на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Истанбулски прокурор заяви, че разследването на нелегалната организация е разкрило доказателства, че държавни служители са оказвали помощ на кюрдските сепаратисти, предаде Ройтерс, добавяйки, че това е разпалило спекулации за борба за власт сред органите на сигурността.

Изявлението на кабинета на държавния прокурор в Истанбул съвпадна с полицейските обиски в цялата страна по-малко от седмица след като прокурори поискаха от шефа на  националното разузнаване МИТ и неговия предшественик да свидетелстват за тайни връзки между ПКК и разузнавателната служба, която е под шапката на премиера, посочва Ройтерс.

Правителството предприе стъпки да блокира разпитите на служители на МИТ с парламентарно решение, което изисква съгласието на премиера за подобна стъпка. През уикенда прокурорът, който нареди те да бъдат разпитани, бе отстранен от делото.

"Това разследване беше започнато въз основа на доказателства, които увеличават подозренията, че някои държавни служители са действали извън служебните си задължения, възложени им от изпълнителния орган, и са съдействали на организацията в изпълнението на операциите ѝ," заяви истанбулският заместник-главен прокурор Фикрет Сечен в писмено изявление.

Турският печат цитира тази сутрин вицепремиера Бекир Боздаг, който в предаване за турската телевизия Канал 7 е заявил, че в резултат на процедурни грешки в разследването много агенти на МИТ, внедрени в нелегалните структури, са били разкрити и "години усилия са били пропилени".

"Не мога да си представя по-голяма грешка от това да сметнеш хора, проникнали сред терористите, за хора, които сътрудничат на терористите", заяви вицепремиерът. "МИТ има за задача да събира информация и да информира съответните страни, но да се намесва при действия не е работа на службата", каза още Боздаг, добавяйки, че възлагане на друга задача на разузнаването е невъзможно. "В такъв случай самоличността на внедрения агент е компрометирана. Това са опасни задачи; ако един агент бъде компрометиран, той може да загуби живота си," изтъкна Боздаг.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?