Над тон и половина негодни храни са унищожени по коледно-новогодишните празници

Над тон и половина негодни храни са унищожени по коледно-новогодишните празници

Заради неправилно съхранение, изтекъл срок на годност и нерегламентирана продажба, са унищожени над тон и половина храни по коледно-новогодишните празници, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните в сряда.

Инспекторите на агенцията са извършили общо 2254 извънредни проверки, от тях 430 са в производствени предприятия, 1664 в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 184 в складове за търговия на едро.

Най-често констатираните нарушения са несъответствия по сградов фонд и оборудване, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба на храни - предимно от животински произход, неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.

В Бургас са били открити 1325 килограма сухо мляко с изтекъл срок на годност, които са насочени за унищожаване. В Пазарджик са конфискували близо 100 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност. В Област Пловдив, София област и Стара Загора са спрели от реализация съответно 16,5 килограма суровини от животински произход без съпроводителни документи, над 15 килограма месни продукти с изтекъл срок на годност и 13,6 килограма месни продукти без документи за произход. В резултат на установените несъответствия са съставени 31 акта и са направени 103 предписания.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?