Наддаване за плажни наеми тръгва от 57 ст. до 3.23 лв. за квадрат

Наддаване за плажни наеми тръгва от 57 ст. до 3.23 лв. за квадрат

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) стартира търгове за наематели на 17 морски плажа в областите Варна, Добрич и Бургас. С новите стопани ще бъдат сключени петгодишни договори – до 31 декември 2014 г., съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Началните цени на плажовете, сред които са къмпинг "Градина" и "Градина – Централен", "Кабакум", плажът в Бяла, Южния в Приморско, "Балчик Двореца", плажа в Каварна, "Росенец север" и т.н. се движат от 0.57 лв до 3.23 лв. с ДДС на квадратен метър за година.

Най-скъп излиза плажът "Русалка" в област Добрич. Ивицата е 4 460 кв.м, а началната тръжна цена е 14 423 лв. Най-евтин е "Паша Дере" във Варненско. "Камчия север", който е 89 хил. кв.м, се отдава за начална цена от близо 150 хил. лева на година.

Търговете ще се проведат от 26 до 31 май.

Преди няколко седмици правителството намали началните наемни цени за плажове, останали без стопанин с до 30%, но поевтиняването засяга само слабо посещаеми и неатрактивни крайбрежни ивици. Новата методика за определяне на начална тръжна цена дава възможност за увеличаване на сумата с до 20 на сто за "силно атрактивни и посещаеми морски плажове". Не е ясно кой и по какви критерии ще определя "силно атрактивните" плажове.

Без стопани останаха централният плаж в Бургас, ивицата в Иракли и този в Лозенец след разтрогване на договорите с концесионерите им заради нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?