Наддаването за концесията на Западен парк ще е до деня на София

Наддаването за концесията на Западен парк ще е до деня на София

Крайният срок за подаване на оферти за концесията на Западен парк е 17 септември – Денят на София. Това става ясно от публикуваната обява на Столична община в електронното издание на Държавен вестник.

София дава на концесия, без да иска възнаграждение, т.нар. представителна част от близо 500 дка на парка. Изискването е обаче бъдещият частен управник на парка да вложи в облагородяването му най-малко 2.7 млн. лв. за максимален срок от 25 години.

Инвестиционната програма ще има най-голяма тежест при определянето на бъдещия инвеститор и ще формира 50% от оценката. Още 35% се дават за годишната програма за поддържането на парка. Останалите 15% са за срока на концесия.

Гаранцията за участие е 50 000 лв.

Право да подават оферти ще имат фирми с опит в строителството или управлението на паркове. За последните три години те трябва да имат оборот от 1 млн. евро или балансовата им стойност на дълготрайните материални активи да е над 500 хил. евро.

Офертите ще бъдат оценявани в продължение на година – 360 дни.

Съгласно одобрения подробен устройствен план бъдещият концесионер трябва да изгради на площ от близо 4 хектара атракционен център, който се намира в северозападната част на парка в близост до бул.”Сливница”.

В атракционния център е планирано да има виенско колело, въртележка, въздушна железница, водна атракция, скачаща лодка, небесна кула и ходеща гъсеница. В частта около река Суходолска е предвидено създаване на спортна зона с четири тенис корта, една

комбинирана площадка, фитнес на открито.

В зоната за свободен отдих, която обхваща източната част на парка, трябва да се възстановят две детски площадки, както и да се направи зелено училище със занимания на открито. Съществуващото в зоната езеро пък трябва да бъде почистено и възстановено.

Планът предвижда още възстановяване на алейната мрежа, летен ресторант и кафене. Северно от ресторанта трябва да се направи поляна за пикници с места за сядане и беседки.

В североизточната зона на парка трябва да бъдат разположени шезлонги за слънчеви бани на открито.

Бъдещият концесионер ще печели от заведенията, атракционните и спортните обекти. Той ще има ангажимент да остави безплатния достъп на гражданите до парка, както и да се грижи за поддържането на 500 дка от него.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?