Наддоговорени проекти ще гарантират усвояване на европарите за конкуренция

България смята да сключи повече договори по Оперативната програма "Конкурентоспособност“ с около 5 до 7-8% над финансовия ресурс, за да може ако в последния момент има компании, които се откажат от своите проекти, отново да успее да усвои на 100% програмата. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Пловдив, където се състоя заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

До края на годината ще бъдат постигнати 84% договорени средства. Добрев посочи, че през последните месеци в сметките на фирмите реално са постъпвали между 40 и 50 млн. лева всеки месец. Според министъра за 6 месеца са разплатени повече средства отколкото за 6 години от старта на Оперативната програма.

 

"Темпото, с което се работи, е добро и сме уверени, че към средата на следващата година тази програма ще е една от най-добре работещите в България”, казва Добрев, цитиран от пресцентъра си. По думите му през последните 7 месеца са се ускорили окончателните и междинните плащания към фирмите – миналата година те са отнемали 3.4 или 6 месеца, сега това се случва до 40 дни. Имаме и доста случаи, в които плащанията се извършват до 20-тия ден, поясни още Делян Добрев. Общо 492 договори на стойност 349 776 089 евро са сключени за периода 1 май – 30 ноември 2012 г. по Оперативна програма "Конкурентоспособност“.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?