Наддумвания за кворума изпразниха от съдържание края на пленарния ден в петък

Едва върнали се в парламента, депутатите от ГЕРБ се чудят защо колегите им не работят

Снимка: БГНЕС

Час преди края на работния ден на депутатите в петък се разиграха продължителни сцени с проверка на кворума, броене на депутати, влизане и излизане, речи от трибуната и в крайна сметка - прекратяване на работа при неизпълнени десет точки от дневния ред.

Спорът за кворума накара прясно завърналите се в пленарната зала депутати от ГЕРБ да заплашат, че пак може да напуснат.

След приемане на първо четене на Закона за водите Десислава Атанасова от ГЕРБ обвини председателстващия парламента Христо Бисеров (ДПС) в нарушение на правилника. Парламентарната група на ГЕРБ поиска поименна проверка на кворума.

"Аз очаквах, че вие като парламентарист с дълъг опит няма да си позволите повече от минута и трийсет секунди да призовавате народните представители да влязат в зала. Все пак може би ще благодарите на колегите от "Атака", които, както винаги, и днес осигуриха "златния глас", обърна се язвително към Бисеров Атанасова, докато той продължително обявяваше регистрация на депутатите.

От "Атака" призоваха всички народни представители да се обединят и да работят. Проф. Станислав Станилов се обърна към колегите си от ГЕРБ, като им напомни да не са язвителни към партията му с подмятания, че тя осигурявала прословутия решаващ глас и да се сетят какво са правили в предишния парламент:

"Когато крещите срещу "Атака", много ви моля да си спомните как си направихте правителство с нашите гласове и това беше въпрос на чест за вас. Да подкрепим една партия, която не беше влизала никога в управлението и даваше надежди, че ще свърши нещо за България, за нас беше чест. За благодарност зловещият човек господин Цветанов екзекутира парламентарната група на "Атака", защо не крещяхте", заяви Станилов.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев се обърна към левицата и ДПС:

"За какво настоявахте да влезем в парламента, за да може вие да излезете? Ако ние вътре продължаваме да се държим така, тези хора отвънка не само имат право, те ще минат и към по-остри действия и напрежението само ще расте", заяви той.

Янаки Стоилов се опита да призове към сериозно отношение от всички парламентарни групи и посъветва "да не възпроизвеждат огледални модели на поведение от последните няколко години.

"Дебатите могат да са остри, но те трябва да засягат българските граждани, а не нашите отношения тук. Нека всяка една парламентарна група да направи своята оценка за поведението си”, посочи Стоилов. Той каза още, че подкрепя изявлението на проф. Станилов и че не оспорва голяма част от казаното от Красимир Велчев.

След като се установи, че има кворум, от ГЕРБ поискаха да се удължи работното време до изчерпване на точките от дневния ред. Предложението бе отхвърлено.

След което депутатите започнаха да се разотиват, в пленарната зала останаха само членове на групата на ГЕРБ и зам.-председателят на парламента Мая Манолова. Това даде нов повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да произнесе нова реч от трибуната, насочена повече към ушите на журналистите, отколкото към рехавия брой парламентаристи.

"Ето как работим в петък следобед – ден на майстора за БСП, ДПС и "Атака”, започна Борисов. "В 14.00 часа се разпръснаха. Ние сме тук. Станишев, Местан, Волен Сидеров не го интересува Наказателният кодекс (проектопромени в НК, внесени от народни представители на ГЕРБ и предвидени за разглеждане в дневния ред за петък - бел. ред)", продължи той.

"Сутринта г-н Бисеров излъга, че ние сме дошли, за да гласуваме за отпуска. Точно обратното – искаме да работим. Едните за кебапчета и бира на Бузлуджа, другите пленуват някъде, магистрала им направихме до морето, ще хванат следобедното слънце. Какво нещо е лицемерието, манипулацията”, заяви Борисов.

Борисов се обърна към Манолова с думите: "Искахме удължение на работното време. В петък, едва 14.00 часа е, защо не работим? И сряда беше работно време, ама не работихме. Аз съм работил 15 години, когато вие се подпирахте по столовете".

След което иронизира сблъсъка на Манолова с демонстранти в четвъртък следобед. "Явно класната вчера е била много разстроена, че не я повозиха на таксито. Елате да обсъждаме точки, защото е видно, че не им се работи”, каза лидерът на ГЕРБ и три години и половина министър-председател на България.

"За една седмица можем да изгледаме избирателния закон в частта за парламентарните избори", продължи после Борисов пред чакащи го в кулоарите на парламента журналисти.

"Аз такава работа не съм виждал през живота си – сряда, четвъртък и петък до 14.00 часа и край. За 20 дни тежко се умориха”, каза той и продължи речта от залата:

На въпрос, ако депутатите гласуват отпуск от 7 до 31 август, дали ГЕРБ ще идват в парламента, Борисов отговори: "Чудя се какво да правя вече. С тези хора на глава не мога да изляза”.

Запитан какво мисли за думите на Борисов, председателят на парламента Михаил Миков отговори лаконично: "Отдавна съм спрял да го коментирам".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?