Надежда Михайлова: Kризата в Македония е опасност за европейската сигурност


15 май 2001

Продължаващата криза в Република Македония е най - пряката опасност не само за региона, но и за цялата европейска сигурност, заяви Надежда Михайлова в Брюксел по време на срещата на външните министри на ЕС с колегите им от кандидатите за членство, информира Дарик радио.

В речта си на форума Надежда Михайлова представи българския анализ и предложения, отнасящи се до ситуацията в Македония. Министър Михайлова информира своите колеги за приетата през миналата седмица декларация на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, в която се изразява очакване за по - висока ефективност на усилията на международната общност за намиране на политическо решение на конфликта.

Надежда Михайлова подчерта, че създаването на широко коалиционно правителство е нов момент, който може да разкрие нови възможности за овладяване на кризата. Без каквото и да е закъснение според нея трябва да започне откровен диалог по истинските проблеми, които лежат в основата на конфликта в Македония.

В този диалог трябва да се ангажират всички парламентарно представени политически сили. Диалогът трябва да е насочен към цялостната интеграция на македонските албанци с политическата система на страната, каза още Михайлова.

По време на срещата си в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС не можаха да постигнат споразумение за свободното движение на работна ръка от страните от Източна Европа след разширяването на ЕС. Външните министри не можаха да постигнат съгласие, заради опозицията на Испания.

Както се очакваше испанският външен министър Жозеп Пике поиска гаранции, че финансовата помощ за бедните испанските региони няма да бъде прекратена след разширяването на ЕС.

Външният министър на Швеция Анна Линд, която председателстваше срещата, заяви, че преговорите по този въпрос ще продължат и скоро ще бъде взето решение. Според прогнозите на дипломати на ЕС проблемът ще може да се реши на ниво лидери по време на срещата на върха в Гьотеборг на 15 и 16 юни, с която ще приключи председателството на Швеция.

Министрите осъдиха продължаващото насилие в южна Сърбия и призоваха лидерите на етническите албанци и на сърбите да предприемат бързи действия за намаляване на напрежението по граничната линия между Сърбия и Косово.

В декларация след края на първия ден от срещата си външните министри изразиха загрижеността си от факта, че не се спазва споразумението за прекратяване на огъня и че няма напредък в диалога между сръбските власти и представителите на етническите албанци в южна Сърбия.

По повод обстановката в северна Македония министрите посочват, че терористичните акции там са "абсолютно неприемливи". Според тях целта на тези акции е да се провокира македонското правителство да започне истинска война.

Външните министри също призоваха за подновяване на преговорите между правителствата на Югославия и Черна гора, с цел да бъдат "определени отново конституционните принципи на техните отношения в подновена федерална структура, съгласно демократичните принципи и при условие, че бъде гарантирана регионалната стабилност".

Те също така заявиха, че ще следят внимателно съставянето на новото правителство в Италия, което ще сложи край на петгодишното управление на лявоцентристите. Те допълниха, че няма да прибързват и да налагат санкции на дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони и изтъкнаха, че тя няма нищо общо с крайнодесните партии в Австрия.

В декларацията си външните министри призоваха и за прекратяване на насилието в Близкия Изток. Те подканиха израелци и палестинци да вземат мерки за прекратяване на огъня. В документа е подкрепен йордано-египетският мирен план и препоръките на комисията Мичъл.

Министрите одобриха и петгодишен план за борба със СПИН, маларията и туберкулозата, предаде Асошиейтед прес. В него са предвидени търговски мерки, научни изследвания и финансова помощ.

Споделяне

Още от Европа