Надежда Михайлова под натиск за предизборна коалиция

Пазеният в тайна инициативен комитет за свикване на извънредна Национална конференция на СДС е премислил е решил да отложи насрочената за вторник пресконференция, на която трябваше да обяви плановете си.

Бившият секретар на отстраненото преди седмица областно ръководство на СДС - Варна Тошко Кръстев заяви пред репортери, че дават шанс на националното ръководство по нормален начин да организират извънредна конференция.

Една такава пресконференция по-скоро би навредила, заяви Кръстев ден след като бе разпространено съобщението за нея.

Той обяви, че ще изчакат до август и ако ръководството на СДС не реши само да свика извънредно най-високия партиен форум, ще организират подписка.

В инициативния комитет участвали 9 души и идеята за извънредна конференция била подкрепена от структури във Варна, София и Благоевград, каза Кръстев, но без да посочва имена. Той обаче уточни, че отстраненият областен лидер на СДС - Варна Янко Станев не е сред членовете на комитета, както и че идеята не била под давление на бившия президент Петър Стоянов.

СДС - Варна е една от сините структури, която и преди не криеше желанието си за извънредна конференция и смяна на сегашния лидер Надежда Михайлова с Петър Стоянов.

Миналата седмица Националният съвет на СДС отстрани цялото областно ръководство на партията във Варна заради системни действия, подкопаващи авторитета на партията, както и опити за водене на паралелна политика, различна от тази на центъра в София. Против това решение гласува Петър Стоянов.

Тогава варненският депутат от СДС Христо Кирчев потвърди, че има спор за лидерството между националното ръководство на СДС и Петър Стоянов.

В понеделник Кирчев коментира за Mediapool, че исканията за извънредна конференция на СДС и предстоящата изява на инициативния комитет определено не са от полза за дясното пространство.

Основният конфликт между Стоянов и Михайлова е по коалиционната политика, като експрезидентът настоява за по-широка предизборна коалиция, докато лидерката на СДС на този етап е за самостоятелно явяване на изборите догодина. Освен това Стоянов съветва за по-рязка критика и разграничение на СДС от новата партия на Иван Костов Демократи за силна България.

Тошко Кръстев потвърди пред репортери, че основното различие между инициативния комитет и ръководството на СДС е коалиционната политика. Според него СДС трябва да сключи предизборна коалиция с партии, които са се явили на местните избори и са показали определени резултати, но отново не конкретизира за кои партии става дума. Кръстев увери, че инициативният комитет нямал намерение да сменя Надежда Михайлова от лидерския пост.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?