Надежда Михайлова под натиск за предизборна коалиция

Пазеният в тайна инициативен комитет за свикване на извънредна Национална конференция на СДС е премислил е решил да отложи насрочената за вторник пресконференция, на която трябваше да обяви плановете си.

Бившият секретар на отстраненото преди седмица областно ръководство на СДС - Варна Тошко Кръстев заяви пред репортери, че дават шанс на националното ръководство по нормален начин да организират извънредна конференция.

Една такава пресконференция по-скоро би навредила, заяви Кръстев ден след като бе разпространено съобщението за нея.

Той обяви, че ще изчакат до август и ако ръководството на СДС не реши само да свика извънредно най-високия партиен форум, ще организират подписка.

В инициативния комитет участвали 9 души и идеята за извънредна конференция била подкрепена от структури във Варна, София и Благоевград, каза Кръстев, но без да посочва имена. Той обаче уточни, че отстраненият областен лидер на СДС - Варна Янко Станев не е сред членовете на комитета, както и че идеята не била под давление на бившия президент Петър Стоянов.

СДС - Варна е една от сините структури, която и преди не криеше желанието си за извънредна конференция и смяна на сегашния лидер Надежда Михайлова с Петър Стоянов.

Миналата седмица Националният съвет на СДС отстрани цялото областно ръководство на партията във Варна заради системни действия, подкопаващи авторитета на партията, както и опити за водене на паралелна политика, различна от тази на центъра в София. Против това решение гласува Петър Стоянов.

Тогава варненският депутат от СДС Христо Кирчев потвърди, че има спор за лидерството между националното ръководство на СДС и Петър Стоянов.

В понеделник Кирчев коментира за Mediapool, че исканията за извънредна конференция на СДС и предстоящата изява на инициативния комитет определено не са от полза за дясното пространство.

Основният конфликт между Стоянов и Михайлова е по коалиционната политика, като експрезидентът настоява за по-широка предизборна коалиция, докато лидерката на СДС на този етап е за самостоятелно явяване на изборите догодина. Освен това Стоянов съветва за по-рязка критика и разграничение на СДС от новата партия на Иван Костов Демократи за силна България.

Тошко Кръстев потвърди пред репортери, че основното различие между инициативния комитет и ръководството на СДС е коалиционната политика. Според него СДС трябва да сключи предизборна коалиция с партии, които са се явили на местните избори и са показали определени резултати, но отново не конкретизира за кои партии става дума. Кръстев увери, че инициативният комитет нямал намерение да сменя Надежда Михайлова от лидерския пост.

Споделяне

Още от България