Надежда Михайлова: "Костов има проблем със СДС"

Лидерът на СДС Надежда Михайлова обяви, че бившият премиер Иван Костов има проблем с партията СДС, след като в интервю за "Нова телевизия" той посочи, че СДС е слаба опозиция и не предлага ясна алтернатива за управлението на страната.

"Съюзът на демократичните сили не говори ясно, не формулира алтернатива, не е понятен за хората, не следва техните виждания и техните предпочитания. Това трябва да се каже в момента, това е сериозна слабост за СДС", заяви Иван Костов.

Той посочи, че според спечелите гласове на местните избори БСП е първа политическа сила. По въпроса за лидерството в партията Иван Костов каза, че уставна гледна точка този въпрос не стои, тъй като Надежда Михайлова може да бъде сменена само от Национална конференция.

Михайлова отказа да подаде оставка за личния си провал като кандидат - кмет на СДС в София, а такава отговорност не бе потърсена и от последния Национален съвет на синята на партия на 25 ноември, който потвърди доверието си в ръководството. В интервюто си от събота обаче Иван Костов за пръв път заяви открито, че проблемът с отговорността на ръководството стои.

"Но реално такъв проблем стои. Той стои преди всичко поради това, за което говорихме досега - за липсата на ясна дясна алтернатива и говорене, позиции не се защитават от СДС и това се вижда от всички наблюдатели", каза Костов.

"Освен това за никого не е тайна, че тази отговорност, която СДС реши да приеме на последния Национален съвет, като остави всички на своите места и не потърси отговорност на членовете на НИС, тази отговорност в очите на много избиратели на СДС, вероятно и на други наблюдатели, е недостатъчна. Трябваше ... и хората са очаквали Надежда Михайлова да покаже, да посочи хората, които носят отговорността, да смени тези хора и т.н.", посочи бившият премиер и лидер на СДС.

"Аз нямам проблем с Иван Костов, след неговото интервю става ясно, че той има проблем с партията СДС", заяви Надежда Михайлова, цитирана от информационния център на СДС.

Тя припомни, че "с гласа си Иван Костов е бил един от 97-те, подкрепили новата политика на СДС на последното заседание на Националния съвет. На това заседание СДС затвори страницата на миналото. Сега пред СДС и пред мен като лидер стои задачата да консолидираме демократично мислещите хора около десния проект за управление на България", посочва още Михайлова.

На 25 ноември тя заяви открито, че Костов ѝ пречи да управлява партията и попита къде се формира политиката на СДС - в НИС на СДС, в парламентарната група или във фондация "Демокрация".

В първата си публична изява след местните избори Иван Костов изтъкна, че слабо е не само управлението, но и опозицията. След лошите резултати на местните избори за управляващите, никой не иска предсрочни избори и това говори освен за слабо управление и за слаба и неопонираща опозиция, каза Костов. По думите му от спада на доверие в парламентарно представените парти най-добре се чувства организираната престъпност, която се стреми да докаже, че политическите партии и система се намират в разпад.

Въпросът за лидерството в СДС сега не стои от гледна точка на устава на партията, каза Костов, запитан дали иска да се върне на поста председател на СДС. Попитан дали подкрепя Надежда Михайлова, той каза, че винаги е подкрепял председателя на СДС, който и да е той. Едновременно с това Костов не се ангажира с категоричен отговор на въпроса дали за него самия по принцип е затворена страницата за лидерството на СДС.

"В политиката никой не може да казва "никога" и при "никакви обстоятелства". Политиката е отворена книга, която всеки път се решава в конкретния момент. Политиката е практика към определена дата, към определен конкретен момент, в който човек преценява кое е истинно, кое е правилно, кое е добро, кое е зло и винаги е било така. Затова нямат значение нито нещата в миналото, нито намеренията в бъдещето, те са от друга категория явления", каза Костов.

Той изказа опасания, че в СДС има хора, които публично твърдят, че имат контрол върху Националния съвет и могат да го конфронтират с парламентарната група на СДС.

Иван Костов не смята, че е справедливо да го определят като "изолационист" като напомни, че той е преговарял за създаването на коалицията ОДС срещу кабинета на Жан Виденов и че е управлявал с коалиционно правителство. По отношение бъдещата коалиционна политика на СДС той каза:

"...Коалициите в дясно не са между хора, а са на основата на принципи, на основата на това какво решаваме да правим. Коалицията Обединени демократични сили беше направена на такава основа. Какво ще правим? Ще правим реформи. Ще правим валутен борд. И бяха написани нещата, които ще правим. Тя не беше коалиция с определени лица, между определени лица, това не е мишкуване по коридорите на партиите за това кой с кого върви, а на каква основа се стъпва, за да се върви някъде", каза Иван Костов.

Запитан за отказа му да седне на една маса с Петър Стоянов, ако не бъде задължен с гласовете на две трети от Националния съвет, Иван Костов за пръв път посочи публично къде се разминават с бившия президент:

"...Категорично не приемам позицията на Авар", каза Костов, визирайки призива на Стоянов след победата на Симеон през 2001 г. към СДС, като "разбити авари", да управляват заедно с НДСВ. "...Не приемам позицията на Авар - тоест, на човек, който капитулира и се поставя в услугата на победителя. Един политик при никакви обстоятелства не може да каже на хората след себе си: хайде сега да капитулираме. Дайте да служим на този, който ни победи. Това не е политическо и заради това не искам да седна (с Петър Стоянов - б.р.). Защото имам абсолютно принципно противопоставяне на подобно поведение. То не е политическо, както не е политическо да заявиш, че ще изпълняваш една програма на току-що спечелилия изборите Симеон Сакскобургготски".

По-нататък Костов запита: "На каква основа ще се правят тези коалиции, ще се води диалог, защото да се води диалог не е политика. Всеки политик на ръководна длъжност е задължен да води диалог с всички останали политици, това им е работата на политиците. Каква коалиционна политика? Каква коалиция - преди или след изборите? С кого? Тъй като сега имаме коалиционни партньори,с тях или с други? Или ще добавяме към другите и на каква основа?".

Според него СДС трябва принципно да договори коалиция на базата на определени програми за управление, на определен план за действие за управление на страната. Костов смята, че "има елементи на оспорване на лидерството на СДС, има желание СДС дори да бъде параван, зад който да се преследват групови или определени частни интереси" и заяви, че не може да се съгласи с това. "Моят принцип е, че ако има такова оспорване, СДС трябва да покаже или по-скоро трябва да вземе от вота на хората доверие, за това, че той е най-голямата дясна политическа партия и че той има правото да води останалите. Но това трябва да го решат хората на базата на програмите и на това, което им се предлага, а не на базата на някакви договаряния, ако коалицията ще бъде след изборите", Той изтъкна и още един принцип, приет от 13-та Национална конференция, СДС да не се коалира с управляващите от НДСВ и ДПС.

Според Костов атаките срещу фондация "Демокрация" са само повод, а целта е да се очерни и да се представи като корумпирано предишното управление. Той определи като "политически театър за журналистите" коментарите около викането му в прокуратурата. Костов посочи, че изпълнителният директор на фондация "Демокрация" Гроздан Караджов е поискал информация за фирмата, дарила на фондацията през 2001 година 200 000 долари, но от месец и половина не получава отговор. Костов каза още, че фондацията прави проверка и опити да разбере повече за кипърската фирма и обеща новини в скоро време.

В интервюто си, в рамките на 1 час, бившият премиер изтъкна провалът, по думите му, на правителството в областта на енергетиката, земеделието и борбата с организираната престъпност.

Още от България

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?