Надежда отхвърлила и последната оферта за помирение

Часове преди синята Националната конференция лидерът на СДС Надежда Михайлова е отхвърлила предложението на трима депутати от ПГ на ОДС да не се кандидатира за председателския пост, което бе поставено като условие от опонентите ѝ за спасяване на партийното единство.

Иво Цанев, Марио Тагарински и Георги Панев са призовали Михайлова да инициира още днес среща с Иван Костов, но тя заявила, че е правила достатъчно компромиси и този път не смята да отстъпва.

Разговорът се е провел на "Раковски" 134, където Михайлова бе поканила днес преди обяд всички депутати от парламентарната група, които ще участват на партийния форум в събота и неделя.

Само 15 от 42 -мата сини народни представители ще се явят на най-висшия партиен форум. Останалите отказаха с аргумента, че конференцията е апаратно манипулирана и че нищо добро няма да се случи. Екатерина Михайлова дори прогнозира, че новият НИС ще е по-лош и от стария, който от своя страна не се славеше с особена популярност.

Трима депутати се колебаят да напускат ли Надежда

В отговор на Михайлова тримата депутати са ѝ заявили, че участието им в ПГ на СДС съвсем не е сигурно. Окончателното им решение ще стане ясно след Националната конференция.

В случай, че тримата откажат да влязат в новата парламентарна група, лидерът на най-голямата дясна партия ще остане само с 13 народни представители, като се брои и изключения от ПГ на ОДС депутат Никола Николов, който вероятно ще бъде прибран в новата група на СДС.

Краят на конференцията изчаква и Иван Костов, но за да напусне СДС. Това свое намерение той обяви на срещата със софиянци във вторник, когато заяви, че остава и "тези, които не вярват, че огънят пари, да се опарят" и едва след това ще се премине към създаването на нова партия.

Цанев, Тагарински и Панев също се причисляват към групата на 29-те, които преди около месец се подписаха за оставката на Надежда и на сегашния НИС. За разлика от колегите се обаче, че те няма да бойкотират конференцията.

Аргументът на Иво Цанев е, че след като толкова е настоявал за свикването на извънредна отчетно-изборна конференция, не може да не отиде на нея, но обеща да не спести критиката си към настоящото ръководството. Според него, в СДС има достатъчно свестни хора, които могат да застанат начело на партията.

"СДС има нужда от ново лице, а не от председател като Надежда Михайлова или Иван Костов", заяви днес Цанев пред Би Ти Ви.

Част от промените в устава не устройват Михайлова

На конференцията трябва да бъдат гласувани и промените в устава на СДС, изготвени от работна група начело с Филип Димитров. Според едно от предложенията новият НИС ще се гласува пряко от близо 4 000 делегати. При това положение обаче Надежда Михайлова остава с вързани ръце, тъй като съвсем не е сигурно, че двамата ѝ фаворити за пост в НИС - Владимир Кисьов и Николай Младенов, ще съберат достатъчно гласове, според някои предварителни прогнози.

Така в края на конференцията Михайлова може да се окаже с чисто нов изпълнителен съвет, в който няма да има нито един човек, на когото лично разчита. Членовете на НИС се избират за срок от 3 години.

В момента всички кандидати за пост минават неформално през одобрението на Никола Николов, който преди време се похвалил, че може да осигури на Надежда две трети от гласовете на конференцията. Николов изигра решаваща роля за избора на Михайлова и през 2002 г. Засега не е ясно дали сегашната сделка между двамата е само за преизбирането на Михайлова.

Затова, според член от комисията по устава, Надежда Михайлова може и да се опита да спре именно това нововъведение, което засяга избора на НИС.

Варненският лидер предлага предизборни споразумения

Според областния лидер на сините във Варна, верният ход за СДС е да започне да сключва коалиционни споразумения още преди изборите, ако иска да управлява след тях. Янко Станев, наричан "мутра" от мнозина свои съпартийци, обясни пред Би Ти Ви, че най-вече хората от по - малките градове искали предизборни споразумения.

"Официалната кауза на СДС трябва да бъде коалиране с всички десни политически субекти, за да бъдат спечелени изборите", заяви днес Янко Станев, който два поредни мандата губи местни избори в иначе "синя Варна".

Според Янко Станев, ако СДС спечели изборите, Надежда Михайлова трябва да стане премиер.

"Неприемлив коалиционен партньор на СДС е само нереформираната БСП, всички други имат място с нас", заяви днес Никола Николов пред БНТ. Той обаче беше по-сдържан от Станев и прогнозира, че сътрудничеството между десните партии е по-възможно след изборите.

Според Никола Николов ако десните формации са мнозинство в следващия парламент, те ще направят коалиционно правителство.

Николов посочи още, че на предстоящата конференцията на СДС ще бъде предложена дясна алтернатива за бъдещето на партията и за управлението на страната.

"Тази алтернатива се замъглява от тези, които няма да дойдат на конференцията", допълни Николов.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?