Надежда оттегли Орешарски за кандидат-кмет на София

НИС на СДС оттегли кандидатурата на Пламен Орешарски за кмет на София заради вчерашната му среща с хазартния бос и шеф на бизнесклуб "Възраждане" Васил Божков в офиса на "Нове холдинг". На разговора е присъствал и шефът на столичния Общински съвет Антоан Николов.

Шефът на щаба подаде оставка, Антоан Николов е вън от СДС

Малко след като лидерът на СДС обяви новината, оставката си като шеф на синия предизборен щаб и международен секретар на СДС подаде Петър Стоянович, за когото също се твърди, че е бил на срещата.

Антоан Николов пък не дочаква областният съвет на СДС да обсъжда освобождаването му и сам обяви, че напуска СДС, защото там вземали надмощие "хората, които залагат на озлоблението, лепенето на етикети и търсеното на врага с партиен билет".

Надежда Михайлова: Няма да допусна безпринципни договорки

"Намирам, че среща, проведена в такъв формат и по този начин, носи друго послание", каза Надежда Михайлова, която лично дала предложението за оттегляне на Орешарски. Той ще напусне и зам.председателския пост в НИС на СДС.

Михайлова обяви, че няма да допусне върху кандидата за кмет на СДС да паднат подозрения за "безпринципни договорки". За нея били неясни мотивите за срещата на Орешарски с Божков и тя днес научила за нея.

Програмата и срещите на кандидат-кмета бяха предварително съгласувани с ръководството на партията, съобщи обаче по-късно Антоан Николов. В четвъртък той и Пламен Орешарски разговаряли с Васил Божков във връзка с подготовка на поредица от срещи с целия бизнес.

Зам.председателят на НИС на СДС Екатерина Михайлова обаче съобщи, че по същото време, когато е проведен разговора с Божков, в програмата на Орешарски е била предвидена съвсем друга среща - с представители на университетските среди.

Не било работа на кандидат-кмета да обикаля офиси на бизнесмени
"Аз вярвам на Пламен Орешарски, но има ситуации, в които не са допустими компромиси", каза зам.председателят на СДС Емануил Йорданов.Според него не е работа на кандидат-кмета да обикаля офисите на различни бизнесмени, има предизборна кампания, която включва други възможности за това, каза Йорданов.
Смятам, че излизаме от днешния ден много по-силни, заяви Екатерина Михайлова. Решението на НИС не било изненада за нея. То е логично и правилно, каза тя и отбеляза, че за първи път политическа партия реагира за съмнения в нерегламентиран контакт между политици и бизнес.Смятам, че реакцията на НИС е в посока на това, че можем да застанем честно пред нашите избиратели и да поддържаме своите изявления за открита, ясна политика.

СДС ще предложи програмата си за управление на София - на дребния, средния и едрия бизнес - публично и при ясни правила, без да използва посредници в този дебат, заяви днес Надежда Михайлова. Лишавам се от един добър кандидат и добър колега, но няма да направя компромис, каза още Михайлова. В най-кратки срокове СДС ще посочи друг кандидат за кмет на столицата. Според някои мнения е много вероятно това да е самата Надежда Михайлова.

Преди малко повече от два месеца Надежда Михайлова принуди Едвин Сугарев да напусне СДС, заради острите му критики към обвързването на синьото ръководство с клиентелистки кръгове, като този на шефа на Столичния общински съвет Антоан Николов.

Структурите на СДС в София също се обявиха против вкарването на Антоан Николов или негови креатури в проектолистите за общински съвет, което обаче не попречи на ръководството на СДС да продължи контактите с Антоан Николов. Самият той обяви наскоро, че щял да подпомогне кампанията на СДС с "лични средства".

Според източници от "Раковски" 134 самата Надежда Михайлова е поддържала лични контакти с общинския шеф, а негови сътрудници са поели публичната кампания на Орешарски.

Антоан Николов, който беше известен като дясна ръка на бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев, остана в СДС след изгонването на патрона си и има влияние в местни сини структури още времето, когато са ги изграждали заедно с Бакърджиев.

Междувременно последните социологически проучвания показаха, че на този етап Орешарски почти няма шансове да спечели изборите в София. За него бе отчетена подкрепа от 9 %, при 15 % за кандидата на левицата Стоян Александров и 40% за настоящия кмет и председател на ССД Стефан Софиянски.

Според повечето оценки на независими наблюдатели обаче Орешарски е порядъчна личност. По време на цялата си професионална и кратка партийна кариера той не е дал повод за съмнение в своята почтеност.

Васил Божков се съмнява в мотивите на Михайлова

Въвличането на авторитетни организации като бизнес клуб "Възраждане", "Нове холдинг" или имената на председателя или други членове на клуба за решаването на вътрешнопартийни проблеми и предизборни стратегии е недопустимо, съобщиха по-късно днес от "Възраждане". От там обясняват, че преди повече от два месеца са заложили поредица от срещи за всички кандидат кметове за София, а вчерашното посещение на Пламен Орешарски в централата на "Възраждане" е било неформално и е целяло обсъждането на възможността за провеждането на по-продължителна среща.

"Дали обявеното от Надежда Михайлова решение за сваляне номинацията на вече избрания от тях кандидат наистина е провокирано от състоялия се вчера разговор, или е предварително обмислена част от предизборната кампания на СДС, може да отговорят единствено членовете на предизборния щаб на СДС. С известна доза хумор можем да отбележим, че ако все още има политически партии, които не са уверени в това, че издигнатата от тях кандидатура за кмет е най-подходяща, офисът на бизнес клуб "Възраждане" е отворен за предстоящи срещи", завършва коментарът от Васил Божков.

Политическите сили избягват коментар за контактите с Божков

В първите си реакции за събитията в СДС представителите на другите политически сили изцяло заобиколиха темата, свързана с Васил Божков.

Причините за изтеглянето на кандидатурата на Пламен Орешарски се крият във вътрешнопартийните крамоли в СДС, коментира Антония Първанова от предизборния щаб на НДСВ. Според нея случаят напомня много на втори Спас Гърневски. "Като че ли всеки, който се отклони по една или друга причина от строгата партийна линия, веднага бива отстраняван".

Според Хасан Адемов от ДПС на този етап би могло да се твърди, че шансовете на другите кандидати на СДС за кмет на София намаляват, ако СДС не успее да издигне по-силна от неговата кандидатура.

Михаил Миков от БСП заяви, че СДС е избързал с издигането на кандидатурата на Орешарски и сега трябва отново да започва процедури за нови номинации. Мисля, че шансовете на БСП са много сериозни. Не бива да гледаме другите какво правят, а да работим за една по-добра платформа за София, коментира още Миков.

Кандидатурата на Пламен Орешарски е личен провал за Надежда Михайлова, а днешният акт е търсене на алиби за следващия провал на СДС, когато загубят местните избори, заяви тази вечер по Дарик радио зам.председателят на БСП Румен Овчаров. Орешарски е достоен човек и начинът, по който СДС го употреби е доказателство за пълния хаос и паника, които царят в тази партия, каза още Овчаров.

След заседанието на НИС на СДС Орешарски съобщи с факс до медиите, че напуска зам.председателския пост в партията и благодари на всички, които до днес са участвали в неговата кампания и са подкрепяли кандидатурата му.

Още от България