Надежда постъпи разумно, това не е наказателна мярка към никого

Аз мисля, че това е един опит да се наместят нещата във форма, която да не наскърбява никого и в същото време да даде за в бъдеще повече разделност във взимането на решенията и следователно по-голяма яснота за това как стават нещата.

В какъв смисъл "разделност" при взимането на решения?

Може би определението е по-ясно избистряне на отделните функции. Защото едно е партийното ръководство, друго е ръководенето на една фондация. Има известни разлики между двете.

Съществува и една друга логика за взимане на това решение. Мисля, че същественото е председателят да се освободи от бремето на отговорности, които очевидно не би могъл да носи ефикасно, а оттам нататък начинът ще бъде да се действа по пътя на сътрудничеството.

От НИС обявиха, че комисията, сформирана за случая, не е доказала връзка между Чорни и дарението, а и всички изказвания бяха, че става дума за компромат. В този контекст не е ли малко крайна позицията на Михайлова по-малко от две седмици преди изборите?

Това не е някаква наказателна мярка, а действие, което има за цел да парира бъдещи неприятни явления, които има възможност да бъдат избегнати. Включително компромати, ако щете.

Имах предвид крайна мярка в контекста на предизборната обстановка, тъй като това решения на НИС още повече усилва вниманието върху този казус

То цялото внимание така или иначе е върху този казус. Мисля, че нещата не трябва да се драматизират. Това е една разумна мярка, която, пак повтарям, нито съдържа елемент на укор към някого, нито дискредитира някого, нито има за цел да наказва някого. Това е много важно.

Според вас, ако Екатерина Михайлова не напусне УС на фондация "Демокрация" и не се съобрази с препоръката на ръководството на СДС, ще трябва ли да си подаде оставката като член на НИС?

Аз не мисля, че нещата са поставени по този начин. Самият факт, че става дума за препоръчителен характер, отваря възможността за преценка.

Замяната на решение с препоръка не е ли прехвърляне на отговорност?

Казах, че това отваря възможността за преценка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?