Надежда си осигури и международна подкрепа за Националния съвет

Четири дни преди очертаващия се бурен Националния съвет на СДС, председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс пристигна в София по покана на Надежда Михайлова, за да декларира пълна подкрепа за лидера на дясната партия и водената от нея коалиционна политика. На брифинг пред българските журналисти, Мартенс обяви скандала с фондация "Демокрация" за единствената причина зам.председателят на ЕНП Михайлова да изгуби кметските избори в София.

Европейската народна партия държи на диалога и сътрудничеството между десноцентристките партии, за да се спре социалистическата вълна, заяви в края на еднодневното си работно посещение Мартенс, според когото СДС и десноцентристките партии заедно могат да спечелят парламентарните избори през 2005 г.

Мартенс, който преди дни изпрати поздравително писмо на Стефан Софиянски за победата му на кметските избори в София, днес го предупреди, че СДС е основната дясна партия в България. Партията на Софиянски ССД трябва да търси Михайлова, за да обединят усилията си, а не обратното, стана ясно от думите на Мартенс.

В прав текст председателят на ЕНП заяви, че сътрудничеството и диалогът между десноцетристките партии в България трябва да се осъществява под лидерството на СДС, а параметрите са въпрос на договореност между лидерите на тези партии.

В отговор на въпрос Вилфред Мартенс каза, че за него е ясно, че кампанията на Надежда Михайлова е била подкопана от скандала с фондация "Демокрация". Ако нямаше такива скандали, Надежда Михайлова би могла да стане кмет на столицата, допълни председателят на ЕНП.

Заради разговорите си с него, Надежда Михайлова не отиде на парламентарния дебат за проблемите с престъпността, заради които преди дни дясната опозиция в парламента, чийто председател е тя, поиска оставката на вътрешния министър Георги Петканов и цялото политическо ръководство на МВР.

Под ръководството на Надежда Михайлова кампанията на СДС за местните избори в цялата страна беше много успешна, каза още Мартенс. Той преповтори буквално формулировката на ръководството на СДС, че на тези избори партията не само е оцеляла, но е успяла да се наложи като първа политическа сила в дясното пространство. По думите му, с политиката си на диалог, прозрачност и кампания по-близо до хората, СДС не само спря лявата вълна, но и си извоюва възможност да спечели следващите парламентарни избори.

След срещата Надежда Михайлова заяви, че ръководството на СДС е запознало Мартенс с резултатите от местните избори, както и с оценките на СДС за сегашната политическа конфигурация и икономическа ситуация.

Споделяне

Още от България