Надежда свиква извънредна конференция

Лидерът на СДС Надежда Михайлова обяви изненадващо предложение за извънредна отчетно - изборна конференция и заяви, че отново ще се кандидатира за лидер на партията. Това стана часове преди вътрешнопартийните ѝ опоненти да огласят подписка с настояване за нейната оставка и извънредна конференция, след като на заседанието на Националния съвет (НС) на 13 януари не успяха да прокарат подобно решение.

Депутатите, подкрепили подписката, призоваха Надежда Михайлова и целия НИС да се оттеглят и заради фалшификации при регистрацията на устава и протоколите на 13-та Национална конференция на СДС, както и за да осигурят условия за "неманипулирана конференция".

Надежда е дала на съда фалшифициран устав

Депутатите Стойчо Кацаров и Димитър Абаджиев съобщиха на пресконференция, че е направена проверка във фирменото отделение на Софийски градски съд, която е показала, че е извършена фалшификация на устава на СДС и на протоколите от 13-тата Национална конференция на съюза от март 2002 г.

По-рано тази седмица стана известно, че внесеният в съда устав не отговоря на документа, приет от конференцията, тъй като е подменен е член 40, визиращ избора на 40 делегати в НС. Според устава, гласуван от делегатите, всеки член на съвета трябва да бъде избран с повече от половината гласове на делегатите в Националната конференция. От всичките 40 члена на НС само трима са получили нужното мнозинство. Според регистрирания в съда устав тези 40 души се избират с обикновено мнозинство.

Подписите на Екатерина Михайлова, Димитър Абаджиев и Йордан Соколов от единия протокол на 13-тата конференция са преснимани на ксерокопие и пренесени под подправения протокол, в който вече са фигурирали резултатите от избора на членовете на Националния съвет, който не е бил известен по време на форума, обясниха Кацаров и Абаджиев. Изборът на НС не е бил обявен, тъй като станало много късно и заседанието било прекратено.

Зам.-председателят на СДС Емануил Йорданов обясни вчера, че става дума за пропуск при отпечатването на проектодокумента, който е раздаден на Националната конференция за гласуване.

На влизане в съда Абаджиев, Кацаров и колегата им Веселин Черкезов са засекли Йорданов, който е ходил там за същото. Пред Mediapool той обвини депутатите в апаратни интриги и каза, че не смята повече да се занимава със случая.

Проблемът е морален

Протоколите са внесени лично от председателя на СДС Надежда Михайлова, подписала клетвената декларация, че копията са верни с оригинала.

Човек, извършил подобен акт, не може повече да бъде председател на СДС, заяви Стойчо Кацаров.

Депутатите подчертаха, че няма да търсят решение на скандала по съдебен път, защото проблемът е морален за СДС. По тази причина е необходима незабавната оставка на Надежда Михайлова и НИС преди Националната конференция, за да може да бъде организирано неманипулирано чрез апаратни хватки провеждане на най-висшия партиен форум, заяви Асен Агов.

За Абаджиев моралният проблем в случая е по-голям, защото СДС е партия, която претендира, че спазването на законите е върховенство за нея.

Той обясни, че е знаел в началото, че има проблеми за регистрацията на СДС и те са били изтъкнати от юристката, която се е занимавала с това. Впоследствие е разбрал, че регистрацията е постигната и е останал с убеждението, че тези пропуски не са били очевидно съществени за съда и той е допуснал регистрацията. През ум не му е минавало, че уставът е подправен.

В отговор на въпрос Абаджиев каза, че за него не е цел и не стои пред дилемата дали да се кандидатира за лидер на СДС.

Ръководството обявено, че разцепва партията

В обръщението, подписано от 29-те депутати, сред които и Иван Костов, се казва, че кризата в СДС вече е явна за всички и че съюзът функционира като апарат, а не като партия.

На последното си заседание НС не само не намери решение, но изправи партията пред разцепление, за което носи отговорност ръководството на СДС, казват депутатите.

В обръщението си те посочват, че лидерът отказва да носи лична отговорност за своите действия, крие информация, отхвърля толерантен диалог по въпросите, които предизвикват различни мнения.

Според депутатите, вместо да се пази като най-висша ценност единството на СДС, ръководството на партията допуска и насърчава противопоставяне на различни структури на СДС, включително и между НС и депутатите от партията.

Обединението: "следизборно, на програмна основа"

В обръщението се заявява, че ръководството е започнало да обединява десните партии на безпринципна основа. Депутатите отбелязват, че подкрепят следизборно обединение на програмна основа и с яснота в политиката, осъществено от единен и силен център, какъвто може да бъде СДС. Вместо да отстоява тази принципна позиция, ръководството на партията води неясна за симпатизантите на СДС и крайно рискована политика на коалиране с хора, които явно подкрепят провалилото се управление на НДСВ, казват депутатите, явно визирайки позицията на столичния кмет Стефан Софиянски.

По думите на Агов обръщението е призив да се зачеркне тезата, че има два отбора в СДС и че партията е разделена, която е била измислена единствено, за да обяснява на обществото неспособността и некадърността на сегашното ръководство да осъществява политика от името на СДС.

Депутатите настояват извънредната отчетно-изборна конференция на СДС да реши основните въпроси във връзка с парламентарните избори, които засягат участието на партията в политически коалиции. Според тях, за да се преодолее кризата в СДС, е необходимо на форума да се приемат принципни решения за промени в устава на СДС, които да гарантират вътрешно партийна демокрация.

Надежда Михайлова обаче по-рано заяви, че не предвижда на предстоящата конференция да се разглеждат устава и програмата.

Само преди два дни с 67 на 47 гласа НС отхвърли предложението да се свика отчетно-изборна конференция, като против най-висшия форум се обявиха поддръжниците на Надежда Михайлова, организирани от депутата Никола Николов, който се ползва с влияние в партийния апарат. В замяна НИС предложи процедура, по която той да бъде реабилитиран след изключването му от ПС на ОДС, като се формира нова парламентарна група, само на СДС.

Енергията се хаби във вътрешни борби

Надежда Михайлова мотивира решението си за извънредна конференция с това, че след последния НС е настъпило ново безпрецедентно противопоставяне на приетите решения от страна на някои народни представители. По думите ѝ СДС трябва да даде отговор на атаката и той ще бъде на извънредната Национална конференция, на която тя се надява да препотвърди лидерството си.

Националната конференция трябва да се проведе в най-кратки срокове, за да не се пилее енергията на СДС, посочи Михайлова пред репортери и добави, че не може да се води нормална политическа битка, след като са хаби енергия във вътрешни борби.

На 20 януари ще се проведе нов НС - органът, който може да насрочи извънредната конференция.

Всеки, който след конференция тръгне отново да руши партията, сам ще покаже, че не се чувства свързван със СДС, каза Надежда Михайлова и уточни, че проектът на новия устав, както и програмата на СДС най-вероятно ще бъдат обсъдени на следващ форум.

В името на единството на партията ние спряхме предложенията за изключване на членове на Националния съвет, които по мнение на организации драстично нарушават устава и морала на СДС, каза Надежда Михайлова.

Не само депутати, но и местни организации през последните месеци поискаха ръководството да поеме отговорност за загубата на изборите в София, отлива на гласоподаватели и сключената коалиция в столицата. В отговор от "Раковски" 134 предприеха смяна на неудобните местни ръководства и изключване на партийни членове, като в същото време обвиниха за загубата в София Иван Костов и скандала с фондация "Демокрация".

Най-големите съмнения към момента са дали СДС може да проведе неманипулиран от апарата форум, като се има предвид, че много структури и областни ръководства са контролирани от малък брой хора, свързани с ръководството. Седесарите приписват на депутата Николов функциите на "сив кардинал", действащ посочения от него главен секретар на СДС Иван Иванов.

Проблемът обаче не е от днес, твърдят членове на партията и припомнят Националната конференция от 2000 г., когато тогавашният лидер Иван Костов произнесе силна реч срещу корупцията и клиенелизма в партията и властта, всички делегати бурно го аплодираха, а след това в новия НИС бяха избрани отново и Евгений Бакърджиев, и Христо Бисеров, и протежето му Светлана Дянкова.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?