Надежда Толоконникова от "Пуси райът" започна гладна стачка в затвора

Надежда Толоконникова

Надежда Толоконникова, една от изпълнителките на руската пънк група "Пуси райът", започна гладна стачка, твърдейки, че условията в трудовия лагер, в който излежава двегодишна присъда, са близки до тези на робството, предаде Франс прес.

В оплаквания, изпратени до съда и ръководството на лагера, Толоконникова казва, че заместник-директорът на лагера я е заплашвал с убийство, след като тя се е оплакала от условията там.

Според нея затворничките системно биват унижавани и с тях се държат като с роби. Принуждавани са да работят по 16-17 часа дневно, лишавани са от сън и от елементарни хигиенни условия. Толоконникова твърди, че една от затворничките е била принудена да стои с часове навън през зимата, вследствие от което е получила измръзване и се е наложило ампутация на крайник и на пръсти на едната ръка.

Три от изпълнителките от "Пуси райът" бяха осъдени за накърняване на чувствата на вярващите и оскверняване на храм, след като в една от най-големите църкви на Москва се опитаха да изпълнят пънк молитва, насочена срещу Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?