"Надежда" за хора с интелектуални затруднения

30 младежи ще готвят в учебната кухня, създадена от фондацията "Светът на Мария"

Сн. Фондация "Светът на Мария"

Софийският дом за деца, лишени от родителски грижи, "Асен Златаров" беше закрит преди години. Сградата в столичния район "Надежда" беше свързана със скандали и случаи на насилие. От два дни в нея отново има надежда. Там вече работи учебната кухня "Надежда", в която ще се учат да готвят и сервират 30 души с интелектуални затруднения.

Професионалната кухня е поредният проект на фондацията "Светът на Мария", която развива и дневния център "Светове", към който има арт ателиета, кухня, социално кафене. Към "Светът на Мария" работи и социалното предприятие Bon Appétit, което предлага кетъринг, а храната и напитките за него са приготвени и сервирани от хора с интелектуални затруднения. До момента те работеха в малка кухня към дневния център, но вече разполагат с по-голямо пространство, в което да усъвършенстват кулинарните си умения, както и да развият трудови навици.

"Учебна кухня "Надежда" е иновативно пространство за предоставяне на социални услуги в професионална среда. Моделът е базиран на френската социална практика за социално и трудово включване на хората с интелектуални затруднения. Потребителите на центъра ще получат възможност за обучение в трудови и социални умения и ще бъдат подкрепени за бъдещата си житейска и трудова реализация", обясняват от фондацията.


Оборудването на учебната кухня е осигурено с дарения. Сн. Фондация "Светът на Мария"

В кухня "Надежда" 30 млади хора с интелектуални затруднения ще получат възможност за обучение в конкретни трудови умения — приготвяне на храна и обслужване, поддръжка на хигиената, градинарство, битови дейности и други. Работата в "Надежда" ще помогне на хората с интелектуални затруднения да придобият професионални и социални умения. Те ще получат и подкрепа за бъдещата си житейска и трудова реализация.

Учебна кухня "Надежда" доразвива и надгражда опита на фондация "Светът на Мария" в подкрепа на хора с интелектуални затруднения за развитие на самостоятелност и реализация на пазара на труда. До момента 14 младежи с интелектуални затруднения са намерили поприще и са започнали работа с помощта на фондацията. Други 25 активно се включват като доброволци в различни дейности, свързани с приобщаване към културния живот на София. В списък на чакащи към дневен център "Светове" на фондацията има записани 20 човека с интелектуални затруднения.


Помещението, в което сега се намира учебната кухня "Надежда", преди да бъде ремонтирано. Сн. Фондация "Светът на Мария"

Към момента в учебната кухня вече работят 15 младежи. След пълвото ѝ професионално оборудване и обзавеждане, се очаква да бъдат включени още 15 лица.

Разкриването на учебната кухня се реализира благодарение на Столична община, която предоставя помещенията за безвъзмездно ползване, Фонд "Социална закрила" и Посолство на Франция в България. Проектът се реализира и с частни и корпоративни дарения.


Част от гостите на официалното откриване. Сн. Фондация "Светът на Мария"

По време на откриването, на което присъства социалният министър Деница Сачева, беше съобщено и началото на сътрудничеството на фондацията с посолството на Италия за трансфер на знания и опит от Италия за разработване на нови законодателни инициативи в България за учредяване на тръстове, специални фондове и договори за попечителство и управление на активи на бенефициент, човек с интелектуално затруднение, от други лица или организации с нестопанска цел.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?