Надежди в прокуратурата за дела срещу купуването на гласове

Надежди в прокуратурата за дела срещу купуването на гласове

Надяваме се голяма част от заведените досъдебни производства за търговия с гласове на местните избори да завършат с обвинителни актове, каза в сряда главният прокурор Борис Велчев. Все пак той направи уговорката, че това е престъпление, което се преследва отскоро и обвинителите се учат от грешките си в движение.  По-късно зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков заяви, че в Перник две групировки са броили 4 милиона лева за 15 000 гласа. Тази информация е постъпила по оперативни канали и за съжаление не може да влезе в прокуратурата и съда, защото не е подкрепена с много доказателства, допълни Пенков.

В изявлението си пред медиите главният прокурор насърчи прокурорите да не спират разследването само с уличните дилъри на гласове, а да се опитат да достигнат и до организаторите. Той е дал указания държавното обвинение да разпорежда и данъчни проверки на заподозрените.

“Убеден съм, че парите, които щедро се раздават, не са честно спечелени и за тях не са платени данъци”, заяви Велчев.

Преди десетина дни, когато парламентът прие промени в Наказателния кодекс, според които с глоби и затвор се наказва както купуването на гласове, така и продаването им, главният прокурор изрази мнение, че законодателят е трябвало да инкриминира само покупката на гласове, за да може тези, които са продали гласа си, да са склонни да съдействат и да посочат купувачите. При така приетите разпоредба взелите пари за вота си, нямат интерес да разкрият кой им плаща, каза тогава Велчев.

В сряда той поиска нови законодателни промени, които да определят купуването на гласове като престъпление от общ характер. Това би позволило на прокуратурата да се самосезира при наличие на достатъчно данни за извършено криминално деяние от този тип. В момента държавното обвинение може да инициира разследване само при подаване на сигнал от конкретен пострадал.

По думите на Велчев това е причината в Кърджалийска област да не са предприети конкретни действия срещу купуването на гласове – на този етап никой не е подал тъжба. Редица телевизионни репортажи по време на изборния ден показаха кадри на опашки от хора, които осребряват акта на своя вот с пари за пътуване и други блага. 

Главният прокурор съобщи още, че е разговарял с обвинители от десет районни прокуратури, където са образувани досъдебни производства за търговия с гласове. Такива производства има в Благоевград, Перник и Несебър, където случаите на изкривяване на вота са особено драстични и предизвикаха големи скандали.

Нямаме право да сме колебливи и да позволяваме да се извършват такива престъпления многократно, каза още главният прокурор. 

МВР изненадано от “мащабите на явлението”

МВР ще проявява нулева толерантност към купувачите на гласове на втория тур на местните избори, заяви в сряда в Шумен заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков.  МВР има определена готовност да противодейства на купуването на гласове, но лично най-приближеният  заместник на Румен Петков бил поразен от мащабите на явлението на тези избори. Докато други години то се е наблюдавало основно в райони с компактно ромско население, сега са обхванати и други социални групи и слоеве.

За съжаление такива престъпления много трудно се доказват. Затова на базата от тези избори МВР ще изработи нов подход за справяне с купуването на гласове. Предприемат се сериозни мерки, извършва се сериозна профилактика на криминалния контингент в тази насока, работи се в тясно взаимодействие с прокуратурата, каза още Камен Пенков

Най-тежко, според него, от платеното гласуване са били засегнати Перник, Благоевград, Сливен и Стара Загора.

Създава се усещането, че ако доскоро бизнесът "пазаруваше" политици, сега направо иска да се включи в политиката заради онези 7 милиарда евро, които се чакат от ЕС, или за да се легитимира, коментира зам.-министърът.

Държавата предприема много сериозни мерки срещу купуването на гласове, заяви в сряда министър-председателят Сергей Станишев. Той посети Благоевград, където кандидат-кметът на БСП Костадин Паскалев алармира, че се очаква “опит за закупуване на 4000 гласа” за балотажа.

На тези избори купуването на гласове е особено арогантно и това се вижда в много общини, особено там, където има по-голям икономически интерес, каза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България