Надежди за възстановяване на въздушния трафик над Европа

Надежди за възстановяване на въздушния трафик над Европа

Въздушният трафик на по-голямата част от Европа остава парализиран за четвърти ден заради огромния облак вулканичен прах, но тестови полети, извършени от холандски и германски самолети без да са претърпени видими щети, дават надежди за възстановяване на движението, предаде Ройтерс в неделя.

Холандският превозвач Кей Ел Ем извърши два пробни полета в събота и то на максималната височина от 13 км. за “Боинг 737. Оглед по машините, извършен през нощта, е установил, че няма повреди нито по двигателите, нито по други части от самолетите. Компанията призова за възможно най-скорошното отваряне на небето над Европа.

Германската авиокомпания “Луфтханза“ пък извърши 10 полета без пътници от Мюнхен до Франкфурт на ниска височина съгласно т.нар. правила за визуални полети, при които пилотите не трябва да разчитат на контролните уреди, припомня АП.

Затегнат режим и дневни загуби от 200 млн. долара за превозвачите

За момента обаче остава затегнат режимът на летене над по-голямата част на Европа, което води до увеличаване на загубите не само за авиационния бизнес, но и за другите сектори, които също бяха засегнати. Дневните щети на авиопревозвачите само от нереализираните пътнически полети достигнаха 200 млн. долара дневно. Акциите им паднха още в петък между 1.4 и 3 на сто, като очакванията са това да продължи в понеделник.

Хиляди пътници остават блокирани по летищата, но по-голямата част от пострадалите пасажери предпочетоха да използват алтернативни наземни пътища за придвижване до крайните точки на пътуванията си. Почти всички европейски железници, включително и българската, прикачиха допълнителни вагони към международните си влакови композиции

Много европейски страни оставят затворени въздушните си пространства през целия ден в неделя и дори в понеделник. Пролука във вулканичния облак накара Испания да отвори всички свои летища следобед, Германия пусна пет международни летища в Берлин, Хановер, Хамбург, Лайпциг и Ерфурт, а Франция - оеропротевете в Бордо и Марсилия.

България в неделя за известно време спря въздушното движение над територията си, но в ранния следобед полетите над по-голямата част от страната бяха възобновени. Румъния също частично отвори небето си.

Швеция остава до полунощ със затворено въздушно пространство, тъй като анализи показали, че ситуацията с облака пепел от изригналия в сряда исландски вулкан ще се запази същата.

Дания, Испания и Австрия съобщиха, че удължават забраната за полети до 3 часа сутринта (българско време) в понеделник. Великобритания също остава със спряно въздушно движение.

Двете водещи китайски авиокомпании Еър Чайна и Чайна саутърн еърлайнс обявиха, че отменят полетите си за Европа, предаде Ройтерс.

Литва разреши преминаването на жителите на анклава Калининград през територията ѝ към Русия, без транзитни визи.

Спешна среща на евроминистрите на транспорта

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу обяви, че ще бъде свикано извънредно заседание на министрите на транспорта от Европейския съюз заради кризата с въздушния трафик, предаде Франс прес. То ще се проведе с видеоконферентна връзка.

Специална група на ЕС, която ще се ръководи от еврокомисаря по транспорта Сийм Калас, ще оцени обстановката с вулканичния облак от Исландия и икономическите ѝ последствия, съобщи говорител на комисията.

"Вулканичният облак създаде безпрецедентна ситуация. Поисках от заместника ми Калас да координира отговора на Европейската комисия. Трябва да бъде направена пълна оценка на последствията за икономиката като цяло и конкретно за авиокомпаниите. Важно е мерките, които ще се вземат, да бъдат координирани на европейско равнище", заяви Барозу.

Отложен еврошампионат

Заради усложнената обстановка беше обявено, че европейският шампионат по спортна гимнастика в Бирмингам, във Великобритания, ще започне един ден по-късно от предвиденото, предаде ИТАР-ТАСС. Състезанието трябваше да стартира на 21 април. Сега то ще започне на 22 април

Изригването на вулкана в Исландия продължава, а по думите на метеоролози преобладаващите леки ветрове над Европа и голямото количество неразтопен лед около вулкана под ледника Ейяфятлайокутл означават, че обстановката в небето едва ли ще се промени в близките дни, отбеляза АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят