САЩ призовават Дамаск да декларира възможно най-бързо химическите си оръжия

Надеждите за Сирия са насочени към срещата Кери-Лавров в Женева

Според Сергей Лавров "все още има шанс за мир"

Сергей Лавров и Джон Кери

Погледите на света и надеждите за решаване на кризата около сирийските химически оръжия са насочени към Женева, където в четвъртък вечерта в 21.30 часа българско време трябва да започне срещата между държавния секретар на САЩ  Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров.

Съединените щати ще настояват Сирия да предприеме бързи стъпки, за да покаже, че се отказва от огромния си арсенал от химически оръжия, заяви, цитиран от Ройтерс, официален американски представител след пристигането в Женева на държавния секретар. Като първа стъпка режимът на Башар Асад  да декларира възможно най-бързо количеството и спецификата на притежавания от него химически арсенал, като прелюдия към неговото инспектиране и неутрализиране.

Държавният секретар пристигна в Женева, придружен от голям екип от експерти по разоръжаването и химическите оръжия. Целта на посещението на експертите е да се провери дали Русия и особено Сирия са сериозни в предложението си, подчерта
високопоставен представител на Държавния департамент. "Ще разговаряме с руснаците за обхвата на проблема, различните начини на унищожаване на тези оръжия, центровете за производството им и различните обекти", добави той.

Става дума за това как близо 1000 тона химически оръжия и свързани с тях материали, както и евентуални системи за пренос да бъдат описани и изолирани под международен контрол в активна военна зона, а после да бъдат унищожени. Обсъжданията ще продължат най-малко два дни.

Служители от американската делегация казаха, че ще се стремят да постигнат с руснаците бързо споразумение по принципите на процеса, включително искане за това Сирия да даде бърз отчет за запасите си от химически оръжия. Според един от служителите задачата е "изпълнима, но трудна и сложна". По думите му САЩ търсят знаци за сериозността на Русия и ще разберат за сравнително кратко време дали руснаците се опитват да протакат.

Сергей Лавров: Все още има шанс за мир в Сирия

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров, който също вече се намира в Женева, каза, че все още има шанс за мир в Сирия и той не трябва да се пропуска. Той добави, че Русия "предприема активни дипломатически усилия, за да предотврати външна военна намеса в Сирия, която само би довела до допълнително дестабилизиране на страната и целия регион".

По думите му опитите за уреждане на кризата извън рамките на ООН водят до подкопаване на международната сигурност.

В сряда руската страна е предала на американците плана си за международен контрол на сирийските химически оръжия. Според руския вестник "Комерсант" планът съдържа 4 точки.

Първата предвижда присъединяване на Дамаск към Организацията за забрана на химическите оръжия. След това Сирия трябва да разкрие къде се намират химическите ѝ оръжия и местата, на които те се произвеждат.

Третият етап се състои в разрешаване на инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия да влизат в Сирия, за да правят проверки. И на четвърто място, Дамаск трябва да реши в сътрудничество с инспекторите как да унищожи химическите си оръжия.

Все още не е решено кой ще се заеме с унищожаването на химическите арсенали, пише "Комерсант". Не е изключено Русия и САЩ да се захванат с това съвместно.

Путин: Удар по Сирия може да дестабилизира и да предизвика вълна от тероризъм

Нанасянето на военен удар на САЩ по Сирия ще доведе до гибелта на много невинни жертви и до разпространение на конфликта извън границите на Сирия. Това заявява руският президент Владимир Путин в статия, поместена във в. "Ню Йорк таймс".

"Възможният удар на САЩ по Сирия, въпреки силното противопоставяне /на тези планове/ от страна на много държави и видни политически и религиозни лидери, включително папата, ще доведе до гибелта на много невинни жертви, до ескалация на насилието и разпространяването на конфликта далеч зад пределите на Сирия. Военният удар може също да предизвика нова вълна от тероризъм", пише руският лидер.

Путин подчертава също, че военната намеса на САЩ в сирийския конфликт "може да подкопае всички многостранни усилия за уреждане на иранския ядрен проблем, израелско-палестинския конфликт и да дестабилизира още повече Близкия изток и Северна Африка".

В статията си Путин изтъква, че има сериозни основания да се смята, че химическо оръжие в Сирия са използвали не правителствените сили, а бунтовниците. "Никой не се съмнява, че в Сирия е бил използван отровен газ. Но има всички основания да се смята, че той е бил използван не от сирийската армия, а от силите на опозицията, за да предизвикат намесата на техните мощни чуждестранни покровители", се отбелязва в статията.

Руският президент приветства решението на американския си колега Барак Обама да продължи диалога за решаването на сирийския въпрос. "Приветствам заинтересоваността на президента /Обама/ да продължи диалога с Русия за Сирия /.../ Ако можем да избегнем използването на сила срещу Сирия, това ще подобри атмосферата в международните отношения и ще укрепи взаимното доверие. Това ще бъде наш общ успех, който ще отвори вратата за сътрудничество по други сложни въпроси", посочва още Владимир Путин в статията си в "Ню Йорк таймс".

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс коментира в четвъртък твърдението на Путин в "Ню Йорк таймс", че бунтовниците са извършили химическата атака. "Това не е истина. Това е версия, която разпространяват руснаците от дълго време. Путин играе своята игра", каза Фабиюс.

"Вашингтон пост": Руската инициатива - спасителна сламка за Обама

Според в. "Вашингтон пост" Владимир Путин е предложил на американския си колега възможност да се измъкне от сценария за ударите по Сирия в момент, в който Обама беше изоставен дори от Лондон, а американското общество все повече не одобряваше военна интервенция. Обама с благодарност прие предложената от Путин възможност, смята авторът на анализа в американския вестник.

Същевременно изданието отбелязва, че за Русия инициативата за Сирия е възможност да се покаже като противовес на САЩ и страна, с която трябва да се съобразяват.

Британският в. "Индипендънт" предупреждава, че спешните разговори относно руската инициатива за Сирия между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров ще се окажат трудни, след като Москва вече обяви за неприемлива френската резолюция за Сирия.

При неуспех на дипломацията конгресът ще се върне към въпроса за военна акция

Конгресът на САЩ ще се върне към разглеждане на въпроса за военна акция в Сирия, ако не бъде реализирана инициативата за химическото оръжие, заяви във Вашингтон лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Хари Рийд.

"Америка трябва да запази бдителност и да бъде готова в случай на необходимост да използва сила, а Конгресът не трябва да изключва варианта, предвиждащ заплаха за използване на сила",посочи сенаторът. "Ако се появят някакви признаци, че тези преговори не са сериозни, ако това е опит за печелене на време, за поставяне на препятствия и отвличане на вниманието, тогава смятам, че отново ще ни се наложи да дадем на президента пълномощия, позволяващи му да потърси отговорност от режима на Асад", добави Хари Рийд.

В Конгреса на САЩ е внесен за разглеждане проект за резолюция, позволяващи използване на сила в Сирия, припомня агенцията. Но в светлината на последните събития, свързани с руската инициатива за поставяне на арсеналите от химическо оръжие в Сирия под международен контрол, редица законодатели предложиха да се преработи документът. Група сенатори от Демократическата и от Републиканската партия предложиха да се включи в преработения вариант положение, според което на ООН се дава време, за да постави под международен контрол всички сирийски химически оръжия. Едновременно с това те искат да се запази в текста на резолюцията заплахата за използване на сила в случай, че Дамаск не изпълни обещанията си, свързани с отказа от химическото оръжие.

Лондон: Споразумението за Сирия трябва да бъде приложимо

Всяко споразумение за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол трябва да бъде приложимо и да гарантира, че тези оръжия няма да попаднат в погрешни ръце. Това заяви пред Камарата на общините британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

Дипломат номер едно на Лондон каза, че Обединеното кралство ще направи всичко за договаряне на споразумение, което да е приложимо и което по един достоверен, надежден и своевременен начин да постави химическите оръжия на режима под международен контрол за унищожаване.

"Трябва да сме уверени, че всички химически оръжия ще бъдат идентифицирани и съхранявани на сигурно място и че няма да попаднат в погрешни ръце", каза Хейг.

Министърът заяви, че Великобритания подкрепя идеята по същество, но предупреди, че ще има "огромни практически трудности" за правилното прилагане на подобна инициатива.

По думите на Хейг позицията на Русия по сирийската криза се е променила заради заплахата от военни удари на САЩ и доказателствата за извършената химическа атака край Дамаск.

Европейският парламент: Възпиращи мерки срещу Сирия не трябва да се изключват

Употребата на химически оръжия в Сирия е военно престъпление и престъпление срещу човечеството, което изисква ясен, силен, насочен и единен отговор, без да се изключват и евентуални възпиращи мерки, заяви Европейският парламент в резолюция, приета в четвъртък. ЕС трябва да насърчава процес на намаляване на напрежението в целия регион и да увеличи помощта си за сирийските бежанци, се казва още в текста.

ЕП изразява също подкрепа за идеята за предаване на химическите оръжия в Сирия в ръцете на международната общност, за да бъдат те унищожени възможно най-скоро.
Ултиматумът на международната общност трябва да бъде съпроводен с обвързваща резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която в случай на неспазване би могла да бъде наложена с "всички инструменти, предвидени в Хартата на ООН", подчертават депутатите в ЕП.

Що се отнася до Русия и Китай, Парламентът заявява, че те трябва да поемат своята отговорност като постоянни членки на Съвета за сигурност за достигането на обща позиция и намирането на дипломатическо решение на сирийската криза. В случай на упорито блокиране на вземането на решение в Съвета за сигурност, въпросът би могъл да се препрати към Генералната асамблея на  ООН, се подчертава в текста.

САЩ са започнали да въоръжават бунтовниците в Сирия

САЩ са започнали да доставят на сирийските бунтовници оръжия, закупени от ЦРУ, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на свой високопоставен източник в администрацията.

По информация на в. "Вашингтон пост" Държавният департамент оказва подкрепа на опозиционните сили, воюващи с армията на Башар Асад, предоставяйки им автомобили, оборудване, средства за комуникация, лекарства и медицинска екипировка.

Междувременно стана ясно, че командирът на един от американските бойни кораби, разполагащи с ракети "Томахоук", е получил заповед от министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл да остане в района, въпреки че корабът вече е трябвало да си е у дома.

Депутат от руската Дума пък направи предложение да бъдат подготвени доставки с оръжие за Иран при евентуална военна операция срещу режима на Асад в Сирия, съобщава в четвъртък РИА "Новости".

Агенцията цитира автора на предложението Михаил Калашников, който е зам.-председател на комисията по външни отношения на долната камара на законодателното събрание на Русия.

"Ако в САЩ вземе превес "партията на войната", а усилията на враговете на Сирия дадат резултат, смятам че ще е напълно оправдано предложение да се разгледат по-сериозни мерки от страна на Русия, включително разширени доставки на отбранително оръжие за Иран", е заявил депутатът по време на заседанието на Думата в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят