Екозащитници предупреждават

Надграждането на крепостта Яйлата освен недостоверно е и незаконно

Надграждането на крепостта Яйлата освен недостоверно е и незаконно

Надграждането на средновековната крепост в защитената местност "Яйлата", освен че е със спорни естетически качества и не е археологически достоверно, ще е незаконно и ще окаже сериозно въздействие върху околната среда. Това предупредиха в сряда от екокоалицията "За да остане природа в България“.

Природозащитниците напомниха, че Яйлата се намира в защитената зона "Калиакра", която е част от европейската мрежа НАТУРА 2000 и където вече има установени нарушения на европейското екологично законодателство покрай строежа на ветропаркове, довели до съдебен иск от Европейската комисия срещу страната ни.

Дострояването на крепостта се предвижда в проекта "Яйлата – античната врата на Добруджа" на община Каварна, който се финансира по европейската оперативна програма "Регионално развитие". В заповедта на Министерството на околната среда и водите за обявяване на защитена зона "Яйлата" се допуска само реставрация на крепостта, но не и ново строителство.

А такова по същество ще е надграждането на стените от сегашните три метра на шест метра. Освен това се планират и кули с червена ламарина, "увенчани с метален шпил“, за чието въздействие върху околната среда не е правена оценка.

От организацията посочват, че подкрепят почистването на пътеките и реставрацията на скалната църква на Яйлата. Според нея за науката и туризма е важно да бъдат проучени и експонирани некрополът и уникалните скални ниши, които са разположени непосредствено над морето и са уникална атракция, но нейните представители са против надграждането на крепостта, защото липсата на екооценка означава, че не са ясно последствията на дострояването за геоложката основа.

"И в момента някои от скалните ниши в района са със срутени покриви, което показва нестабилна скала. Натрупването на голямо количество строителен материал върху нездравата основа ще създаде опасност от нови срутвания", аргументират се екозащитниците. По техни данни по време на строителството да бъдат утъпкани около 16 декара тревни степни съобщества, обект на опазване в Защитена зона Калиакра. Ще бъдат унищожени и екземпляри от вида теснолистен божур, защитен вид по Закона за биологичното разнообразие.

От "За да остане природа в България“ призовават екоминистерството да спре реализацията на порекат в този му вид и той да се редактира така, че да се гарантира спазването на режима за Защитена местност "Яйлата" и да не се стигне до увреждане на Защитена зона "Калиакра".

Споделяне

Още от България