Надигат се нови протести заради липсата на болница в Девин

Жители на общините Девин, Борино и Доспат подготвят нови безсрочни протести от 15 февруари заради неизпълненото обещание на държавата да разкрие филиал на смолянската болница на мястото на фалиралата и закрита болница в Девин.

Година и четири месеца след затварянето на общинската болница в Девин 14 души от района са починали в линейки на път за други лечебни заведения, съобщиха в понеделник общински съветници от града. Те се оплакаха, че държавата бави разкриването на филиал на смолянската болница в Девин на мястото на старата болница, каквато договорка беше постигната преди няколко месеца.

Затруднен е достъпът до адекватна и навременна медицинска помощ за близо 27 хиляди жители на трите родопски общини, коментираха представители на общинския съвет в Девин.

Представителите на местната власт обясниха, че медицинският център в Девин работи "де юре", но на практика лекарите - специалисти не работят в него, а на свободна практика и до 14 часа.

В останалото време жителите разчитат само на дежурен екип от филиала за спешна помощ, където няма педиатър, кардиолог, невролог и хирург. Липсата на рентгенова апаратура също е причина пациентите да търсят медицинска помощ в Смолян.

До фалита на болницата в Девин се стигна заради трупаните в продължение на години дългове от 2 млн. лева и фиксираните бюджети на болниците, въведени от ГЕРБ, с които НЗОК спря да плаща на лечебните заведения за реално извършената от тях дейност.

През октомври жители на трите общини се вдигнаха на протести, включително пред Министерския съвет и държавата обеща да разкрие филиал на смолянската болница в града.

Решението за учредяване на дъщерно дружество на смолянската болница обаче все още не е факт като от общината отхвърлят обвиненията на държавата, че общинският съвет в града бави решаването на проблема. Общинските съветници твърдят, че общината е изпълнила всичко, поискано от нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?