Надлъгване до последно и със "списъка" на заменките

Надлъгване до последно и със "списъка" на заменките

Ден след проверката на ДАНС и прокуратурата в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавната агенция по горите (ДАГ) относно съмнения за неправомерни замени на земи и гори срещу нереално ниски цени и след въвеждането на забраната на този вид сделки, в четвъртък агроведомството изимитира изваждане на светло на заменки, които са били дадени на частници след назначаването на министър Валери Цветанов на поста на 24 април 2008 г.

Списъкът обаче се публикува на порции, защото материалът за обработка бил обширен, и краят му ще види бял свят на 27 март. Освен това в първата му част присъстват само имена на няколко фирми и на физически лица, посочени само с фамилия и началната буква на първото име.

Няма информация нито за местонахождението на разменените терени, колко са големи и евентуално при какви цени са ставали сделките.

От МЗХ се оправдават с това, че им трябвали указания от Комисията за защита на личните данни каква част от информацията в общо 13-те протокола за заменките, подписани от агроминистъра, може да се публикува.

От съобщението става ясно, че за близо година са подадени 337 заявления за отстъпване на частни земи срещу държавни, но 217 от тях били отхвърлени.

Одобрените 120 сделки са разпределени в протоколите, от които МЗХ обеща да обявява по два на ден до 27 март, когато ще бъдат публикувани последните замени.

Така в обявените първи три протокола, единият от които съдържал само данни за комисията по замените, присъстват 46 замени.

С най-много сделки – четири, присъства името на софийската фирма за търговия с дървен материал “Аврора Експорт Импорт”, с по две заменки са русенската “Караман- Експорт – С. Караманов”, занимаваща се с растениевъдство и животновъдство, и лозаро-овощарската “ЛВК- 56” от Търговище.

Присъстват още фирмата за строителство на хотели и търговия с недвижими имоти “Експрес Гаранцион“, производителят на дървесни пелети “Леспром“, “Лъки Вайнъри“, дружеството на енергетика Богомил Манчев “Риск Инженеринг“, “М. Стайков- Комерс”, “Пътстрой – Варна”, както и Главното мюфтийство, Русенската Света Митрополия и община Сливо поле.

Останалите имена са на физически лица, чиито първи имена са обозначени само с началната им буква, а сред фамилиите са такива като Алиосман, Русев, Тодоров, Илиев, Хасан, Георгиев и др.

Прокуратурата твърди за разпити, посочените отричат

“Оповестяването“ на първата част от сделките стана на фона на противоречиви информации за разпити на заместници на Цветанов и на шефа на ДАГ Стефан Юруков в Националната следствена служба. Докато от прокуратурата съобщават, че са били снети показания от зам.-министрите на земеделието Бюрхан Абазов, Светла Бъчварова и Димитър Пейчев, те самите отричат това.

Абазов, който отговаря за поземлените отношения и като такъв има отношение към проверката на ДАНС и прокуратурата, имал срещи и не бил привикван на разпит, казаха от МЗХ. Подобни обяснения бяха дадени и за другите двама зам.-министри.

От МЗХ заявиха и, че нямат информация на разпит да е викан и министърът Валери Цветанов. Стефан Юруков отрече да е викан.

Заменки "кон за кокошка" и със задна дата

Кокинов обясни по-рано през деня пред БНТ, че разследването върви в две посоки – за “заменки от типа кон за кокошка“ и за това, че със задна дата са вписвани нови сделки“.

По първата линия на следствието се проверяват стойностите на заменените имоти - дали са равностойни и еквивалентни. “Ако се натъкнем на нещо друго, можем да разширим обсега на нашата проверка“, каза Кокинов.

Проверяват се и документите по заменките дали не са разрешени след влизането в сила на мораториума върху този вид сделки в края на януари.

В периода между приемането на поправките в законите за горите и за държавната собственост и публикуването на разпоредбите, забраняващи заменките, шефът на ДАГ ударно се сети за отлежаващи заявления за такива сделки от последните три години и започна да разписва замените. Оправданието му тогава бе, че документите били изрядни и заявителите им били направили инвестиции, които сега щели да пропаднат. Юруков тогава не обясни защо при това положение толкова дълго са бавени тези преписки.

Той отказва да съобщи и фирмите и бизнесмените, които в последния момент намазаха от възможността да дадат свои гори за държавни на атрактивни места срещу ниски цени, които скачат няколко пъти след промяната на предназначението им. Аргументът му е, че може да разпространи имената на фирмите и параметрите на сделките само след изричното съгласие на другата страна по сделката, а те обикновено не искали.

Подписи до последно

Така на сайта на ведомството са обявени само две заменки през 2009 г., въпреки че шефът на ДАГ е подписал общо 47 такива сделки, както каза самият той пред бТВ. 

Юруков призна в четвъртък, че до последно е подписвал заповеди, дори в деня на публикуването на промените в Закона за водите – 23 януари. Той обаче отрече пред БНТ в горската агенция да са променяни датите на заповедите, с които се разрешава съответната сделка.

“Това мога да го гарантирам. Всяка заповед е извеждана с датата, в която тя е издадена, и това много лесно може да се провери, защото то е не само на хартиен носител, а има и записано в компютрите. Не е възможно да се вършат такива неща с датите, защото всичко е свързано с платежни нареждания, които са в банките и носят дата, с удостоверения за тежести, които са от различните служби по вписванията и те също са датирани. така че това трудно може да бъде реализирано“, заяви шефът на ДАГ.

Депутатът от ДСБ Евдокия Манева обаче коментира, че сигналите за фалшификация на датите дошли от служители на агенцията, които послужили за мотив за проверката от Държавната агенция “Национална сигурност“ и прокуратурата. Тя заяви, че има разчети, че само от разликата в пазарните цени на заменяните имоти и тези на оценителната комисия в Министерството на земеделието по остаряла методика държавата е ощетена с 300 млн. лв.

“Много странно, че едва сега прокуратурата се заема с този проблем. Бяха изнесени данни с конкретни случаи на замени. През периода 2006-2007 г. бяха заменени 79 хил. дка земи и 19 хил. дка гори от г-н Кабил (б.ред.-бившия министър на земеделието и храните)“, добави Манева.

Опити за замазване на очи или отстраняване на Юруков

Тя заподозря, че е възможно зад акцията на ДАНС и прокуратурата да се крият две цели. “Едната просто да се покажат на хората колко сме загрижени всичко да е наред и да се успокоят хората, въпреки че всички виждат за какво става дума. Това са замени, които облагодетелстваха знакови фигури в България“, заяви ДСБ-депутатът.

Според нея “втората цел е да се намери някакво нарушение на Юруков и да бъде отстранен, защото известно е в обществото, че госпожа Плугчиева има конфликт с господин Юруков, че големите производители на дървесина са недоволни от това, че той не иска да намали цените на дървесината, което му прави чест междувпрочем“. “Така че има доста сили, които са се обединили срещу него и ДАНС в случая изпълнява една политическа поръчка“, каза Манева.

Премиерът Сергей Станишев от своя страна определи проверката в агроведомството като нещо нормално. “Това не означава непременно, че някой е виновен“, заяви министър-председателят, който не вижда повод за обида от страна на земеделския министър за това, че не е уведомен за проверката. Ден по-рано Цветанов се разсърди, че не е бил предупредени и заяви, че не е цървул, а нормален гражданин, при това министър.

“В проверката само по себе си няма драма и всяка институция в страната трябва да е наясно, че във всеки един момент може да бъде променена, ако има нужда от това“, каза още Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България