Надомните работници искат облекчено осигуряване

Надомните работници искат облекчено осигуряване

Надомните работници да се осигуряват при облекчен режим поне първите пет години от дейността си, поискаха от Сдружението за развитие на надомното производство в неделя. През седмицата бизнесът и синдикатите подписаха споразумения за регламентиране на този вид работа, гарантиращи на работещите вкъщи подписани договори с работодател и осигуровки, които да им се зачитат за стаж и да им дават право на пенсия.

Според Виолета Златева, председател на сдружението, обаче ако държавата не облекчи режима за регистрация на надомните работници, те ще продължат да работят в сивия сектор и държавата няма да получи никакви постъпления от дейността им.

По данни на организацията надомните работници в България са над 500 хиляди души. Броят им значително се е увеличил след съкращенията през последните месеци и преминаването на много работници на половин работен ден.

Работещите вкъщи българи са нискоквалифицирани, по-малко от пет процента от тях са висшисти, каза Златева.

Най-разпространената надомна работа е шивашката, обущарската, изработката на подаръчните торбички, както и занаятчийските професии, но сред работещите вкъщи напоследък се нареждат напоследък и млади архитекти, които изработват дадено задание и след предаването му получават възнаграждение.

По думите на почетния председател на сдружението Кръстьо Петков, надомните работници в момента са 6.8 процента от трудоспособното население на страната. Според проучване на организацията, представено на пресконференцията над 80 процента от надомните работници са жени, като повече от половината са на възраст над 50 години.

Повече от половината работят като самонаети в дома си, а близо 45 процента работят работа от възложител.

“Тези хора са едно тайно общество. Хората не изкарват повече от минималната работна заплата. В много малък процент от самонаетите надомни работници успяват да стигнат 350-450 лв. на месец. Това са предимно млади хора", каза Златева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?