Надпреварата за нов шеф на ВКС започна с формално изслушване на двете кандидатки

Членовете на Комисията по атестиране не задодаха и един въпрос на Павлина Панова и Таня Райковска

Съдиите Павлина Панова и Таня Райковска

Процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) вече е в ход, след като в петък членовете на Комисията по атестирането във Висшия съдебен съвет (ВСС) проведоха абсолютно формално първото изслушване на двете кандидатки – Павлина Панова и Таня Райковска.

Всъщност откритото за медиите заседание на комисията продължи едва 20 минути, като съдебните кадровици не сметнаха за необходимо да зададат дори и един уточняващ въпрос на Панова и Райковска, настоящи заместници на председателя на ВКС проф. Лазар Груев.

Единственото, което бе свършено бе председателят на комисията Милка Итова да изчете биографичните данни и справките за кариерното развитие и атестациите на двете, които са публикувани отпреди повече от месец на сайта на ВСС. След това Панова и Райковска обясниха, че нямат възражения към отразените за тях данни и декларираха, че са готови да защитават независимостта на ВКС и съдебната власт.

В заключение Милка Итова заяви, че целта на изслушването е членовете на ВСС да направят информиран избор, а председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обясни, че няма въпроси, тъй като така ще се обезсмисли изслушването преди избора на 25 септември. Заседанието на Етичната комисия пък е насрочено за 15 септември, на което Райковска и Панова са поканени да присъстват.

Споделяне

Още по темата

Още от България