Надстрояването на хотел "Маринела" продължава, въпреки че е незаконно

Снимка: БГНЕС

Надстрояването на едноетажния комплекс към столичния хотел "Маринела", все още популярен като "Японския", продължава, въпреки че има заповед за спирането му, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това е било установено при проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Предишните две контролни инспекции, които също са констатирали извършване на строително-монтажни работи в нарушение на заповедта за спиране на строителството, са направени на 6 юни и 30 юни.

Хотел "Маринела" бе придобит от бизнесмена Ветко Арабаджиев в края на 2014 г. и носи името на съпругата му. Двамата предизвикаха силно възмущение сред столичани с решението си да изкоренят японските вишни, които красяха дълги години комплекса.

При проверка на строежа в края на април тази година ДНСК установи, че се извършва и строителство без да са одобрени технически проекти по всички части и без да е съставен протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа. На 16 май от ДНСК е издадена заповед за спиране на строежа. Тя има предварително изпълнение и следва да се спазва, въпреки че се води съдебно производство по обжалването ѝ.

За установеното при проверките през юни неизпълнение на заповедта срещу нарушителите са образувани три административно-наказателни производства. За продължаващото неизпълнение на заповедта в четвъртък от ДНСК са изпратени нови покани за образуване на поредни административно-наказателни производства срещу нарушителите.

От ДНСК е отменена и заповед за допълване на разрешението за строеж, издадена на 4 май от главния архитект на район "Лозенец". Както разрешението за строеж, така и заповедта за допълването му са издадени от некомпетентен орган.

Строежът е втора категория, а няма предоставени правомощия от главния архитект на Столична община на главните архитекти на районите да издават строителни книжа за строежите от първа, втора и трета категория. Отмяната на заповедта за допълване на разрешението за строеж е влязла в сила.

Тъй като разрешението за строеж е нищожно, но е влязло в сила и не може да бъде отменено служебно от ДНСК, е подаден сигнал до прокуратурата за протестирането му пред началника на РДНСК Югозападен район, който може да отмени разрешението за строеж по протест на прокурора, посочват от Министерството.

Разрешението за строеж е протестирано от прокуратурата пред Административен съд - София град. На 13 юли по делото е постановено определение за изпращане на протеста по компетентност до началника на РДНСК Югозападен район. Определението е обжалвано от собственика на строежа и не е влязло в сила. Поради това, протестът все още не е изпратен в РДНСК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?