Надя Савченко продължава гладната стачка в очакване на присъда

Надежда Савченко.

Присъдата на украинския военен пилот Надежда Савченко, съдена в Русия за съучастие в убийство на двама руски журналисти, ще бъде произнeсeна на 21 и 22 март, а дотогава тя ще продължи гладната си стачка, съобщиха информационните агенции.

В последното си изявление на процеса тя каза, че ако и след седмица няма съдебно решение, ще продължи гладната си стачка, при която не приема и течности.

"Русия все едно ще ме върне на Украйна - жива или мъртва", каза Савченко, говорейки на украински.

След като съдията съобщи кога ще започне четенето на присъдата, обвиняемата запя украинския химн, който подеха и привържениците ѝ в залата, съобщи Би Би Си. След това предаването на заседанието онлайн бе прекъснато.

Адвокатът на Савченко Николай Полозов написа в Туитър, че тя е с 38 градуса температура.

На 3 март украинката обяви, че в знак на протест срещу протакането на делото престава да се храни и да приема течности. Тя отрича да е виновна за смъртта на двамата руски журналисти, загинали през 2014 г. при обстрел в украинската Луганска област. Руското следствие твърди, че украинската военнослужеща е коригирала артилерийския обстрел, под който попаднали журналистите. Обвинението иска 23 лишаване от свобода в колония и глоба от 100 хиляди рубли. Защитата на Савченко казва, че тя е била пленена преди обстрела и е била откарана насила в Русия.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че не се водят преговори за размяна на Савченко, предаде ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?