Надя Савченко започна гладна стачка в украински затвор

Надя Савченко започна  гладна стачка в  украински затвор

Надежда Савченко обяви, че е започнала гладна стачка в украински затвор, където е държана по обвинения в планиране на атака срещу парламента, съобщи Асошиейтед прес.

Тя каза, че е политически затворник, и обясни, че отказва да приема храна и вода в знак на протест срещу, по думите ѝ, шантажа и натиска, на които е подложена.

Бивш военен пилот, Надя Савченко се превърна в национална героиня в Украйна, след като бе пленена от проруските сепаратисти през 2014 г. и предадена на Русия. През 2016 г. Савченко бе осъдена на 22 години затвор за предполагаемата ѝ роля за убийството на двама руски журналисти, но освободена малко по-късно, на фона на международните критики срещу Москва. Тя се завърна триумфално в Украйна, но бързо изпадна в немилост, след като обвини правителството в корупция и некомпетентност.

Украинската прокуратура повдигна на Савченко обвинения, че е планирала преврат в таен сговор с проруските сепаратисти, и тя бе задържана през март, след като бе лишена от депутатския си имунитет. Савченко отрече тези обвинения и обясни, че като е говорила за фиктивна атака срещу парламента, е искала да се присмее на управляващите, които според нея не са отговорили на обществените надежди.

Споделяне

Още от Свят