Путин с предупреждение към Обама:

Надяваме се САЩ да си спомнят до какво води раздорът между ядрени държави

Надяваме се САЩ да си спомнят до какво води раздорът между ядрени държави

"Настоящата криза в отношенията ни не е първата. Надяваме се, че нашите партньори осъзнават колко безразсъдно е да се опитват да изнудват Русия и, че си спомнят какви последствията за стратегическата стабилност може да има раздорът между големи ядрени държави. От своя страна, ние сме готови да поддържаме конструктивно сътрудничество на основата на равенството и реалното отчитане на взаимните интереси."

Такова предупреждение отправя руският президент Владимир Путин към американския си колега Барак Обама в интервю за сръбския в. "Политика" преди посещението си в Белград по случай 70-годишнината от освобождаването на града от нацистите.

Коментарът на руския държавен глава идва, след като в реч пред Общото събрание на ООН Обама нареди Русия сред най-големите глобални заплахи агресията на Русия в Европа, имайки предвид украинската криза. По думите на Путин Русия винаги се е стремила към открити и партньорски отношения със САЩ, но в замяна получава различни условия и опити за вмешателство във вътрешните работи.

"Това, което се случва от началото на годината, е още по-тъжно. Вашингтон подкрепяше активно Майдана, а когато неговите протежета в Киев със своя бесен национализъм настроиха против себе си значителна част от Украйна и потопиха страната в гражданска война, тогава Русия бе обвинена в предизвикване на кризата", добавя още руският президент.

Той настоява да се вземат под внимание интересите на Москва, вместо да се прибягва до натиск, заявявайки, че в този случай Русия е била отворена за помирение. Според Путин обаче транзитът на руски природен газ за Европа през Украйна остава проблематичен и за решаването на въпроса би трябвало да се използват алтернативни пътища като планирания тръбопровод "Южен поток".

Руският президент ще присъства на първия военен парад в Белград за Деня на освобождението от 30 години насам, организиран в негова чест. Специално заради посещението на Путин сърбите ще честват годишнината 4 дни по-рано, която иначе е на 20 октомври.

Това е символичен жест в духа на студената война в момент на разделение между Запада и Русия заради Украйна, коментира "Ройтерс". Сърбия има политически дълг към Москва, но вижда икономическото си бъдеще в Европейския съюз и затова се опитва да организира един акт на деликатен баланс, добавя агенцията.

Путин ще произнесе слово на парада, над който ще прелетят и руски въздушни акробати. В разговорите с официалните лица неизбежно ще присъства и съдбата на сръбската отсечка на газопровода "Южен поток", която тихомълком бе спряна от властите заради съпротивата на ЕС към проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?